Att Ben Glaetzer – Heartland Wines – är en mästare på att hantera sin shiraz råder det inget tvivel om men han vet också sina vingårdar och hur man kan gå utanför boxen på det bästa av sätt.
Ett exempel på det är hans vin Sposa e Sposa som lanserades den 21 januari på Systembolaget – byggt av 60% lagrein och 40% dolcetto från Adelaide, South Australia. Efter jäsningen har delen lagrein lagrats i franska, nya Hogshead ekfat i nio månader. Dolcetto har skalmacererats och jästs i temperaturkontrollerade tankar innan pressning och sedan fått sin lagring i ståltankar.
Livets Goda Anders Enquist om vinet:
Är detta vin en udda fågel i sitt bo eller helt naturligt anpassad i sitt nya världen ursprung?
Svaret är ja på båda dessa påståenden och Ben Glaetzer & Co visar här, liksom flera andra bra producenter, på den potential och möjligheter som finns druvmässigt i vinlandet down under.
Kombinationen fat och ståltankar i lagringen ger vinet både en uppsluppen och djup karaktär i samma andemening. Mörkrets mogna fruktfurste råder, men en bra mineralisk bottenvittring ger vinet en ljus kraft, transparent tanninspänst och vitalitet. Den körbärsregerande fruktigheten samspelar med lystna plommon, cassis och en fin örtvind med lavendel och rosmarin, och på det en aningens cigarrblad som drar igenom. Tonen av rostade kaffebönor sitter rätt, kryddseglet är nyanserat och ger bra nerv, en fin citruszest ger attraktiv beska som jobbar snyggt i vinets fruktsötma där mörk choklad, lakrits och viol spelar smakfullt.
Det är många komponenter och riktningar här som flätas ihop i en snygg enhet och som mynnar ut i ett utan tvekan generöst vin men med stringent opulens som håller vinet på den gentila sidan av bordet.
Det är ett bra och attraktivt vin!
Sposa e Sposa Lagrein Dolcetto 2019
Nr 900611 (750 ml) 14,5%, 139 kr
Adelaide, Australien