annons

aad0b0642875ae45_org

NYHETER FRÅN BODEGA CATENA ZAPATA – Sydamerikas högst rankade vinhus

Nicolás Catena var den som gjorde firman till ett världsnamn med sin satsning på odling på hög höjd och sin strävan att göra viner av absolut högsta kvalitet. Idag är det hans dotter Laura som leder verksamheten och forskar för att utveckla framtidens vinodling. 8 april lanseras nya årgångar av appellationsvinerna Paraje Altamira Malbec 2019 och Agrelo Cabernet Sauvignon 2019 i det tillfälliga exklusiva sortimentet på Systembolaget. 

Malbec är den franska druvan som föll i glömska i sitt hemland men som istället blivit Argentinas nationaldruva. I Mendoza trivs vinstockarna storartat där heta dagar och svala nätter ger druvor laddade med smak. Druvorna till Paraje Altamira kallmacereras i fem dagar, jäser i sexton dagar och får sedan macerera ytterligare tio dagar. Det färdiga vinet har lagrats ett år på huvudsakligen franska ekfat, varav den tredjedel nya. Paraje Altamira har stor, elegant och komplex doft med inslag av björnbär, blåbär, örter och fat. Smaken är rik, lång och balanserad med fin tanninstruktur. Passar perfekt till kött, särskilt grillat, eller till smakrika köttgrytor. Det här är ett vin av en kvalitet som är unik i den här prisklassen

Catena Appellation Agrelo Cabernet Sauvignon 2019
159 kr | Nr 94359 | 3 000 flaskor
Ursprung: Agrelo, Mendoza
Druvor: Cabernet Sauvignon

Catena Appellation Paraje Altamira Malbec 2019
149 kr | Nr 95738 | 11 400 flaskor
Ursprung: Mendoza, Argentina
Druvor: Malbec

Catena är känt för sina höghöjdsviner. Det här vinet kommer från familjens historiska vingårdar i Agrelo, det särklassigt bästa läget för Cabernet Sauvignon enligt Nicolás Catena. Druvorna till Agrelo har vuxit på 950 meters höjd, vilket ger ett något varmare läge än för en del andra Catenaviner.  Jordmånen som är en blandning av silt, lera och sand ger kraftiga viner med tydliga tanniner men med lång, mjuk eftersmak. Det färdiga vinet har lagrats på 85% franska och 15% amerikanska ekfat, varav en dryg tredjedel är nya. Doften är elegant och påminner om en fin Bordeaux med inslag av svarta vinbär, björnbär, peppar, örter och fat. Smaken är rik med rejäla men balanserade tanniner och lång avrundad eftersmak. Utmärkt vin till kött, gärna grillat.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.