Under de senaste åren har intresset för matlagning och finare knivar nått nya höjder, inte minst med tanke på att mycket tid har spenderats i hemmet. Svenska slipmaskinstillverkaren Tormek såg ett tydligt behov hos matintresserade att kunna slipa och bryna sina knivar hemma i det egna köket. I och med lanseringen av nya Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener – den första riktiga knivslipmaskinen för hemmakocken – har Tormek satt en ny standard för hemmaslipning av knivar som är här för att stanna.
Proffskvalitet i det egna köket
Tormek har tillverkat slipmaskiner för både trähantverk och för professionella kök i många år. Som partner till Svenska Kocklandslaget sedan 2018 har företagets knivslipar testats av de bästa och levererat vassa eggar till matlagning i världsklass. Under pandemin när vi helt plötsligt fick mer tid utvecklades nya intressen och fler hemmakockar trädde fram. Nu när vi åter kan bjuda hem nära och kära till köket på middagar är det äntligen deras tur att skina.
Tormek vill göra det roligare och mer lättillgängligt att hålla hög kvalitet i det egna köket. Med den finkorniga diamantslipskivan och den patenterade styrningen bygger Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener på samma metod som knivslipen för professionella kockar.
– Vi har sett ett ökat intresse hos matintresserade att kunna slipa och bryna sina knivar till en exakt vinkel hemma. Den största utmaningen har varit att få ned storleken på maskinen, så att den har en given plats på köksbänken, utan att förlora slipförmågor eller tumma på kvaliteten, och det har vi lyckats med, säger Håkan Persson, vd för Tormek.
En helt ny produkt tillverkad i Sverige
Det som skiljer den Lindesbergstillverkade Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener från konventionella metoder för hemmaslipning är att man kan bryna kniven på en separat brynskiva för underhåll och grundslipa den på en diamantslipskiva när den behöver en jämn, ny egg längs hela slipfasen. Syftet med knivslipen är att fånga upp det intresse och behov som vuxit fram hos matlagningsintresserade – att kunna grundslipa sina egna knivar till en exakt vinkel för proffsskärpa, utan att behöva lägga över ansvaret för kvaliteten i någon annans händer.
