Matsvinn blir dryck och marmelad på ICA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Matsvinn blir dryck och marmelad på ICA
Frukt som skulle bli matsvinn kommer istället att bli dryck och marmelad under ICAs eget varumärke. I samarbete med det Helsingborgsbaserade företaget Rescued Fruits AB kommer frukt från ICAs lager som annars skulle slängas istället bli fruktdryck och marmelad hos ICA.
Under våren kommer produkterna att finnas i ICA-butiker i hela landet. Först ut är frukt från ICAs lager men ICA tittar även på möjligheten att rädda frukt från butiker framöver.

– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra kunder en marmelad och dryck som är gjord på räddad frukt. Att ta tillvara matsvinnet är en viktig fråga och det här är ett mycket bra sätt att göra det på, säger Kerstin Lindvall, chef Corporate Responsibility, ICA Sverige.
Samarbetet med Rescued Fruits gör det möjligt att förädla den frukt som annars skulle gått förlorad. De utgår från vad som finns att tillgå och tillverkar goda produkter istället för att bidra till matsvinnet. Detta ger en smartare, mer resurseffektiv matproduktion och konsumtion som är mer klimaträtt.
– Resultatet blir ett spännande och ganska charmigt sortiment eftersom smakerna helt beror på vilken sort som räddas för stunden. Produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter – ett parti väldigt syrliga äpplen blandar vi gärna med ingefära till exempel. Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson, grundare av Rescued Fruits.
Produktfakta
Vi kommer till en början att ha fyra olika produkter:
ICA Räddad Päronmarmelad med Ingefära 135 g
ICA Räddad Äppelmust Naturell
ICA Räddad Äppelmust Kanel
ICA Räddad Äppelmust Ingefära

relaterat

Hur klimatsmart är vin på PET?
Vin

Hur klimatsmart är vin på PET?

För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.