Grönkålen är en spännande grönsak som på senare år gjort en gastronomisk förflyttning, och Svenssons på Bjäre bjuder på ett inspirerande recept.
Från skinkgarnityr, och möjligen soppingrediens, till de läckraste chips och smakrik ingrediens i wokar, sallader och mycket mer. Men i år blev det kris för många grönkålsodlare som brukar leverera till restauranger eftersom julborden ställts in. Kreativiteten har fått ta nya vägar och några odlare har erbjudit självplock av grönkål. Svenssons på Bjäre har dock inte haft något behov av alternativa lösningar.
– Vår kål lämnar vi till grossist som i sin tur säljer till detaljhandeln så vårt behov av att hitta alternativa lösningar har inte varit större i år än annars. Med garneringskålen märks det mer, då den största del går till restauranger och julbord, säger Josefin Svensson och fortsätter:
– Vi använder grönkål till det mesta, sallader, gratänger, soppor, grytor m.m. Det finns egentligen inga begränsningar men det är ändå något speciellt när man äter grönkålen till jul, och lagar den med ättika och sirap, det väcker så mycket minnen och det är absolut det jag inte kan vara utan till jul. Grönkålspizza är annars favoriten.
Receptet på Grönkålspizza hittar du här.