“Gör som Norge – skrota saltet”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sverige bör göra som Norge och ta ett samlat grepp på regeringens initiativ för att minska saltet i livsmedlen. Det skriver Orklas nutritionschef Anders Högberg och Konsumentföreningen Stockholms chef för konsument & miljö, Louise Ungerth, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De båda efterlyser en motsvarighet till Norges ”Saltpartnerskap”, där i stort sett alla inblandade, från myndigheter och hälsovård till livsmedelsindustri och restauranger ingår.

”Målsättning bör vara att likt Norge tillsammans minska saltkonsumtionen hos den svenska befolkningen med 15 procent som ett första steg”, skriver de, och framhåller att den tilltagande fetmaepidemin är ett stort problem redan idag, vilket innebär att man även måste minska risken för framtida hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska salthalten i maten.
Däremot kan inte enstaka livsmedelsföretag gå före på egen hand, menar de, eftersom deras produkter då riskerar att uppfattas som smaklösa.
”Därför att det är så viktigt att företagen sänker salthalten i någorlunda samma takt så att inte de som inte bryr sig får en konkurrensfördel. Det är här som det tydliga ledarskapet blir nödvändigt”, skriver de.

relaterat

Vinnaren av Ät!Stockholm 2020!
Utmärkelser

Vinnaren av Ät!Stockholm 2020

Laget Nytt & Nyttigt med företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco i spetsen stod till slut som vinnare i Ät!Stockholm 2020.

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.