annons

“Gör som Norge – skrota saltet”

Sverige bör göra som Norge och ta ett samlat grepp på regeringens initiativ för att minska saltet i livsmedlen. Det skriver Orklas nutritionschef Anders Högberg och Konsumentföreningen Stockholms chef för konsument & miljö, Louise Ungerth, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De båda efterlyser en motsvarighet till Norges ”Saltpartnerskap”, där i stort sett alla inblandade, från myndigheter och hälsovård till livsmedelsindustri och restauranger ingår.

”Målsättning bör vara att likt Norge tillsammans minska saltkonsumtionen hos den svenska befolkningen med 15 procent som ett första steg”, skriver de, och framhåller att den tilltagande fetmaepidemin är ett stort problem redan idag, vilket innebär att man även måste minska risken för framtida hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska salthalten i maten.
Däremot kan inte enstaka livsmedelsföretag gå före på egen hand, menar de, eftersom deras produkter då riskerar att uppfattas som smaklösa.
”Därför att det är så viktigt att företagen sänker salthalten i någorlunda samma takt så att inte de som inte bryr sig får en konkurrensfördel. Det är här som det tydliga ledarskapet blir nödvändigt”, skriver de.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.