“Gör som Norge – skrota saltet”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons


Sverige bör göra som Norge och ta ett samlat grepp på regeringens initiativ för att minska saltet i livsmedlen. Det skriver Orklas nutritionschef Anders Högberg och Konsumentföreningen Stockholms chef för konsument & miljö, Louise Ungerth, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De båda efterlyser en motsvarighet till Norges ”Saltpartnerskap”, där i stort sett alla inblandade, från myndigheter och hälsovård till livsmedelsindustri och restauranger ingår.

”Målsättning bör vara att likt Norge tillsammans minska saltkonsumtionen hos den svenska befolkningen med 15 procent som ett första steg”, skriver de, och framhåller att den tilltagande fetmaepidemin är ett stort problem redan idag, vilket innebär att man även måste minska risken för framtida hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska salthalten i maten.
Däremot kan inte enstaka livsmedelsföretag gå före på egen hand, menar de, eftersom deras produkter då riskerar att uppfattas som smaklösa.
”Därför att det är så viktigt att företagen sänker salthalten i någorlunda samma takt så att inte de som inte bryr sig får en konkurrensfördel. Det är här som det tydliga ledarskapet blir nödvändigt”, skriver de.

relaterat

Hur klimatsmart är vin på PET?
Vin

Hur klimatsmart är vin på PET?

För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons


  • Firedrops
annons
Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.