Märkningen ”Svenskt kött” försvinner när livsmedelsbranschen får en ny märkning för samtliga svenska livsmedel.
Efterfrågan på svenska livsmedel ökar stadigt, och svenska livsmedelsföretag möter nu den trenden med en gemensam, frivillig märkning. ”Från Sverige” lyder devisen kort och gott, på en rund symbol i blått och gult, som är mycket lik den sedan tidigare invanda märkningen ”Svenskt kött”, men där den gula vimpeln längst upp blivit ett gult böljande streck längst ner.
”SVENSKT KÖTT” FÖRSVINNER
I samband med det kommer ”Svenskt kött” under året att fasas ut, och ersättas med ”Från Sverige”.
Det nya märket lanserades på onsdagen av Svenskmärkning AB, det nya gemensamma bolag för ändamålet som bildats av Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF.
KRITERIER
För att få bära märkningen måste en rad kriterier vara uppfyllda:
- Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
- Odling ska ha skett i Sverige.
- All förädling och packning ska ske i Sverige.
- I produkter med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte).
- Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svensk, även som ingrediens i en produkt.
Företag som vill använda märkningen kan ansöka om det i mitten på nästa månad.