annons

Flest bränder startar i köket – bara 15 procent av hushållen har en brandsläckare i köket

Trots att tre av fyra känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 procent i Sverige som har en brandsläckare i köket. Det visar en undersökning från ICA Försäkring som är framtagen av Novus. En brandsläckare i köket kan släcka mindre bränder och bidrar till att skapa ett tryggare kök.
Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är köket den vanligaste startplatsen för bränder – och spisen är en vanlig brandorsak. Många känner till att köksbränder är vanligast, men kunskapen om exakta brandorsaken är sämre. Enligt undersökningen som genomförts av Novus på uppdrag av ICA Försäkring svarar fler än hälften (53 %) att de flesta bränderna orsakas av levande ljus.
– De flesta använder spisen dagligen, men tänker inte på att det är den största brandrisken i hemmen. Bränder startar ofta för att man gör ett misstag som hör ihop med att vi glömmer, stressar eller helt enkelt tänker på något annat. Mat och matlagning ska vara enkelt, säkert och roligt. Ett grundläggande råd är därför att inte lämna kastrull eller stekpanna på en varm spisplatta när du lämnar köket, säger Lovisa Seward, skadechef på ICA Försäkring.
Få har placerat en brandsläckare i köket, men 68 procent har en släckare någonstans i hemmet. Undersökningen visar skillnader i ålder och regionalt över hur många som har brandsläckare. Bland unga är andelen hushåll med släckare lägre och nästan hälften saknar brandsläckare. Generellt är brandsäkerhet i storstäderna sämre. Nästan hälften av bostäderna i storstäderna i Sverige saknar brandsläckare.
Köket är en samlingsplats i hemmet som används till mycket. Smartphones och surfplattor kan användas i köket för att hitta matinspiration och recept. Det behöver inte innebära något brandrisk att använda smartphones i köket, men det är viktigt att vara uppmärksam samtidigt som spisen är påslagen. Undersökningen visar att fler än hälften (58 %) ofta eller ibland använder sin smartphone samtidigt som de lagar mat. Bland den yngre målgruppen (18-29 år) använder 82 procent smartphonen vid matlagning.
Allmänna rekommendationer för ett tryggare kök:
• Kontrollera att plattor inte lämnas påslagna och att barn eller husdjur inte kommit åt reglagen.
• Koppla en spisvakt till spisen som känner av rök eller värme och larmar eller bryter elen till spisen.
• Lägg på ett lock om det brinner i en kastrull och försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten.
• Rengör regelbundet spis, ugn och spisfläkt.
• Stanna hemma när diskmaskinen i köket eller andra maskiner i hemmet är igång.
• Placera brandsläckare på synlig plats och se till att den är lättillgänglig när du använder spisen.
• Ha minst en brandvarnare per våningsplan och tänk på att ha en nära köket.
Källa: DinSäkerhet.se
Kort om undersökningen
Totalt 1057 intervjuer (deltagarfrekvens 61 procent) som genomfördes via webbenkät 7/1 – 17/1 2016 av Novus. Slumpmässigt riksrepresentativt urval ur Novus Sverigepanel. Målgruppen är allmänheten 18-79 år.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.