annons

Christian Hellberg- kocken som tycker restauranger ska bjuda på cirkusen

Om du tycker om att grilla har du nog inte missat honom. Christian Hellberg har suttit i TV4juryn för ”Grillmästarna”, är programledare för ”Grilla!” och tidigare i år utkom han med en bok som heter – håll i dig nu – ”Alla älskar grillat”. Mattrender passade på att rosta honom långsamt över öppen låga och fann en positiv, ödmjuk och väldigt nyfiken kock.
Han är kokboksförfattare, grillmästare i TV, pappa varannan helg och köksmästare på Griffins Steakhose Extraordinarie.
Dessutom förbereder han i dagarna ett julbord som beräknas locka runt 13 000 gäster till Riksarkivet på Riddarholmen.
– Jag tror jag är lite rastlös, jag har svårt att sitta still, har alltid haft det. I köket behöver du all den energin, så där är det jättebra. Jag sover väldigt gott på nätterna!
När man har lite spring i benen gillar man att det är en mix. Hade man bara gjort kokböcker hade man ruttnat på det, och hade man bara suttit i ett kök hade man ruttnat på det.
Jag tror att mixen är fantastisk. Men i grund och botten kommer restaurangen alltid att vara basen, det är därifrån man utgår, säger Christian Hellberg.
I köket är han lugn och snäll mot dem han jobbar med, men han tycker själv att han har den dåliga sidan att han driver all personal lika hårt som sig själv.
– Om jag brukar vakna 5.30, då går de första mailen och SMS:en iväg då och det kan ju vara lite frustrerande. Jobbade man sent kvällen innan är man inte på jobbet förrän 14.00.
Då går rätt mycket tid av deras dag åt till att grubbla på vad jag skrivit och vill. Jag är rätt intensiv att jobba för, men samtidigt försöker jag vara väldigt snäll och omfamnande, säger Christian Hellberg.
Som kock känner han sig väldigt smaksäker och vet efter 24 år i köket vad gäster vill ha. Han tycker dock att det är lite förlegat att bara stå inne i köket, att en modern kock bör vara ute bland gästerna i matsalen.
– Jag är bra på att känna av känslan och stämningen. Det är det som är så skönt med yrket, att du får svar direkt. En halvtimme efter det att gästerna har ätit upp så får du svar på om det var gott, du slipper gå och grubbla så mycket. Sen är vi ju en rätt så vibrerande, sexig och sensuell miljö. Det händer saker. Det är liv, det är människor, det är mat, det är musik, det är stämning – varje kväll är ju en cirkusshow! Och det tycker jag att man i restauranger ska inse, att det ska man bjuda på, säger Christian Hellberg.
Han är bara inne i köket och lägger upp om det är stora beställningar eller vid luncher på helgen, då köksmästare och sous cheffer är lediga.
– Då brukar jag stå själv i köket, men är det lunch kommer ju alla gäster samtidigt. Då har jag inte en chans själv, jag blir helt överkörd – till alla andra kockars stora nöje! skrattar Christian Hellberg.
Han brukar säga till sina unga kockar, som kanske har jobbat på någon sylta eller inte är så nöjda med ett säsongsjobb, att det spelar ingen roll om det inte var en positiv erfarenhet, för de har ändå varit där och lärt sig någonting. Då vet de för framtiden vad man inte ska fuska med.
– Det vore ju märkligt om alla klev in på en stjärnkrog och lärde sig rätt från början. Man måste ta den svängen, jag har gjort massor med sådana vändor och jag tycker det har varit väldigt lärorikt, säger Christian Hellberg.
Han tycker branschen är fantastisk just nu, att klimatet mellan olika restauranger är vänligare nu än för tio år sedan och att det händer mycket kreativt inom svensk gastronomi.
På sina lediga söndagar brukar han göra två restaurangbesök, en lunch och en middag.
– Det är otroligt skönt att få slappna av och bli serverad, faktiskt. För mig är det lyx, att bli lite ompysslad, man pysslar ju om andra resten av veckan, säger Christian Hellberg.
Hans stil som kock är lätt och fräsch, med mycket inspiration från det asiatiska köket. Han ser många likheter mellan det svenska och det asiatiska, och jämför vår pepparrot med den mer exotiska wasabin och gravlaxen med den råa sushin.
– Jag trivs väldigt bra i det nordiska och asiatiska köket. Sen är man ju klassiskt skolad nere i Göteborg med medelhavsköket i botten. Jag har jobbat fyra år i Franska alperna, som köksmästare, men det var mest för att jag gillar att åka skidor. Jag jobbade på ett hotell som hade lunchstängt, så jag kunde åka skidor varje dag! säger Christian Hellberg och konstaterar att han redan har tre veckors skidåkande inbokat på olika orter.
Han älskar kockyrket, men påpekar att man får glömma bort allt vad tv-serier heter och inse att det är en livsstil man skaffar sig, med den största delen av sitt sociala liv inom restaurangen.
– Man smakar på allting, alltid. Man står kvar tills det är bra! Det är ofta det som skiljer en bra kock från en sämre kock – en sämre kock vill hem och se på tv klockan elva på kvällen och ställer in någonting i kylen som är halvbra. Dagen efter, när han kommer tillbaka, kommer det inte vara bättre. Han som däremot vill ha någonting bra, även imorgon, han går hem först när det är bra, även om det blir kvart över tolv, säger Christian Hellberg.
Samtidigt ser han det som väldigt sunt att varva med ”vanliga” vänner som har yrken så som polis, taxiförare eller frisör.
De hjälper honom att få distans och inse att det finns en värld även utanför restaurang och nattliv. När han får middagsgäster hemma känner han en stor trygghet i att stå i köket medan de andra minglar runt. Han menar att han inte brukar bjuda på särskilt avancerad mat.
– Oftast grillar jag faktiskt när folk kommer hem, då kan man göra klart allting i förväg! Ha någon varm grönsak eller potatis i ugnen. Kött, fisk eller vegetariskt på grillen och så är det bara en massa kalla tillbehör. Så slipper man själv stressa ihjäl sig när gästerna kommer, det blir väldigt enkelt. Att grilla är tacksamt, säger Christian Hellberg.
Hans bok ”Alla älskar grillat!” kom ut i maj i år. Det är en säsongsbetonad bok och han har fått väldigt fin respons på den. Men Christian har redan nästa projekt i sikte!Christian_s56
– Det ska bli en spinoff på den boken nu, som handlar om en massa orter längs Västkusten. Jag åkte runt till åtta olika samhällen längs Västkusten. De här ställena är kända för varsin sak, och så gjorde jag recept med det som grund. Det var en jättekul bok att göra, jag fick ju åka runt och grilla! säger Christian Hellberg.
Han tycker det är väldigt roligt men också en hel del jobb med att göra en kokbok. Alla tankar han har i huvudet till ca 80 recept måste ju ner på pappret, så att någon annan kan laga det.
– Jag beundrar dem som korrekturläser och gör sista touchen på en kokbok efter en kock, för vi är rätt röriga av oss. I alla fall jag är det, när det gäller sånt! Men det är fantastiskt kul, för den här gamla kokboken kommer ju stå och damma i något bibliotek när man själv är borta, säger Christian Hellberg. Varannan söndag har han dottern Fanny Cornelia, och fram till för ett år sen förutspåddes hon gå i pappas fotspår och bli kock.
– Hon har varit med väldigt mycket i köket och vispat, smakat, hackat tomater och gurkor. Nu när jag pratade med henne senast ville hon jobba med dator som mamma. Hon fyller sex nu i november och har egna kockkläder, med namn och allting. Hon får gärna bli kock om hon vill. Hon är tuff, jag tror det skulle passa henne bra! säger Christian Hellberg. Hur skulle då framtidens Restaurang Hellberg se ut? Med helt fria tyglar drömmer Christian om en jättestor saluhall.
– Alla fick gå in och köpa på sig det man ville äta sen på kvällen. Sen fick man gå in till sitt bord, och bredvid bordet stod det en grill. Man tillagar allting själv! Man får förkläden, knivar och allting, och så kommer det en servitris och tar upp beställning på öl, vin och vatten, om man vill ha någon förrätt och dessert, men just varmrätten får man själv laga, säger Christian Hellberg.
Han har även trendspanat på fusioner mellan nattliv och hälsa från USA, framförallt i Miami. Nya coola ställen har öppet sena kvällar, och serverar exempelvis tonfiskburgare med glutenfritt bröd, dressing gjord på lättmajonäs och krispiga grönsaker istället för pommes frites. Man får en färskpressad juicedrink som kanske smakar gurka, ingefära och citron.
– Man kan få den med en tvåa vodka i, bli lite rund under fötterna och känna ”jag dricker hälsosamt, men jag blir fortfarande lite full”. Jag tror att den som gör det först i Sverige, den har nog öppet mål. Man vet aldrig, det finns ju en plan! säger Christian Hellberg.
 
 
 
CHRISTIAN HELLBERG
TITEL: Köksmästare på Griffins Steakhose Extraordinarie
ÅLDER: 43
KARRIÄR/BAKGRUND: Utsedd till Årets kock 2001. Ett antal kokböcker, nu senast ”Alla älskar grillat” som kom ut i maj.
Har synts som jurymedlem i TV4-programmet ”Grillmästarna” och är programledare för ”Grilla!” som går i TV4.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TEXT: JOHANNA HENRIKSSON

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.