Den 9 april varje år firas Gin & Tonic-dagen världen över, så varför inte inleda påskhelgen hemma med en välkomponerad törstsläckare och passande tilltugg.
Under det brittiska imperiets storhetsperiod i Inden på 1700-talet använde man en bitter tonic med kinabark för att undvika malaria. Det Ostindiska kompaniet tillsatte gin för att mildra smaken, och nu 300 år senare är Gin & Tonic en av världens mest populära drinkar. Intresset för gin har ökat explosionsartat de senaste åren, och även engagemanget för att skapa välkomponerade drinkar hemma.
Enligt Systembolaget har försäljningen av gin ökat med 35 procent de senaste tre åren och används flitigt i ett antal populära drinkar – men kanske är den mest känd som basspriten i en klassisk Gin & Tonic. Om du inte tilltalas av en sådan är det dags att tänka om, för det finns ett nästan oändligt antal kombinationer av gin, tonic och garnering så att alla ska kunna bli nöjda. Den prisbelönta bartendern Björn Kjellberg berättar de viktiga detaljerna man bör tänka på när man blandar sin egen Gin & Tonic.
– En av de främsta orsakerna till att vissa inte tycker om Gin & Tonic har att göra med dålig tonic eller en opassande kombination med vald gin.Det man ska utgå ifrån är ginens smakprofil och stil. Ett bra tips är att först läsa på om den på flaskans baksida, på Systembolagets smaknoteringar eller på varumärkets egen hemsida. Ett annat, och kanske ett roligare tips, är att helt enkelt provsmaka ginen för att matcha den när man väljer tonic och garnering.
Exempelvis är Hendrick’s Gin känd för att passa utmärkt med gurka, och så här blandar man en perfekt Gin & Tonic med den:
Hendrick’s Gin & Tonic
6 cl Hendrick’s Gin
12 cl valfritt tonic-vatten (prova Fentimans, Fever Tree eller Schweppes)
Gurkskivor
Is
Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.
Andra ginsorter mixas med fördel på ett sätt som passar dess specifika karaktär, och Björn Kjellberg fortsätter att förklara:
– Har man till exempel en citrusdriven gin bör man para ihop den med en citrusdriven tonic, helst av bra kvalitet eftersom den utgör två till tre fjärdedelar av en Gin & Tonic. När man bygger vidare med garnering kan man antingen lyfta citrusen ytterligare och garnera med en citrusskiva, alternativt komplettera smakpaletten med exempelvis ett par färska hallon.
Kjellberg delar med sig av förslag på tre gin och exempel på hur man ska tänka för att komma igång med blandandet hemma.
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Doft – Kryddig och fräsch.
Smak – Kryddig, komplex smak med inslag av enbär, kanel, koriander, citrusskal, sandelträ och peppar.
Tonic: En kryddigare tonic
Garnering: Rosa grapefrukt och rosépeppar
Beefeater London Dry Gin
Doft – Enbär och söt citrus
Smak – Torr smak med tydliga toner av enbär och citrus
Tonic: En rättfram klassisk tonic
Garnering: Apelsin- och citronskiva
Malfy Gin Con Limone
Doft – Nyanserad doft av aromatisk citrus med mild enbärston
Smak – Delikat, fräsch med inslag av citron med en balanserad eftersmak
Tonic: En citrusdriven tonic
Garnering: Citronspiral (zest)
Nu när påsken står för dörren kan man förutom att experimentera med Gin & Tonic även piffa upp påskbordet med en egen gin-sill, en smakrik gingravad lax eller varför inte en läskande sorbet? Här kommer några passande recept på plockmat och tilltugg inspirerade av den klassiska drinken.
Gin & Tonic-sill
1 dl ättika 12 %
2 dl rårörsocker
2,5 dl vatten
8 cl Hendrick’s Gin
20 st späda granskott (kan uteslutas)
3 st lagerblad
10 st gröna enbär
10 st skivor grillad gurka, delade
1 cm pepparrot, skalad och tunt skivad
1 st silverlök, skivad
2 burkar urvattnade sillfiléer
Börja med att koka upp ättika, rårörsocker och vatten tillsammans med lagerblad och enbär. Låt svalna. Dela ungefär tio centimeter gurka på längden och skrapa ur kärnorna. Grilla sillen både på skinnsidan och köttsidan tills den fått ordentligt med färg. Låt svalna och skär i mindre bitar.Varva sill, granskott, pepparrot, grillad gurka och silverlök i en burk. Rör ner Hendrick’s i ättikslagen och häll över sillen. Låt stå och dra minst 24 timmar innan servering.
Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett
(Recept: Eleonora von Essen)
Ett dussin ostron
Gurka-, chili- och ginvinägrett
½ gurka
1 grön chili
1 schalottenlök
½ dl olivolja
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 msk Hendrick’s Gin
1 nypa socker
Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt.
Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter
(Recept: Eleonora von Essen)
1 kg lax, mittbiten
2 msk Hendrick’s Gin
½ dl salt
½ dl strösocker
1 tsk svartpeppar, grovt stött
12 enbär, grovt stötta
1 dl fint hackad dill
Till servering, för två
2 stora nävar krispig sallad
1 päron, skivat
½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
några droppar olivolja
fint hackad gräslök
Avokadokräm
1 avokado
½ dl färskost
1 tsk pressad citron
Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.
Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.
Cheesecake i glas med Gin & Tonic-gelé
(Recept: Eleonora von Essen)
300 g naturell färskost
3 dl gräddfil
3 msk florsocker
1 ½ tsk fint rivet citronskal
8 digestivekex
4 citronskivor
Gin Tonic-gelé
3 gelatinblad
½ dl pressad citron
2 msk socker
½ dl Hendrick’s Gin
1¼ dl tonic
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick´s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.
Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.
Läskande Hendrick’s-sorbet
(Recept: Hendrick’s Gin)
1 300 g gurka
4 dl socker
4 dl vatten
1,45 dl citronsaft
14 cl Hendrick’s Gin
Skala gurkan och mixa den till en puré. Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna. Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén. Tillsätt Hendrick’s gin. Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.