Vinnaren av Ät!Stockholm 2020!
Foto: Liza Simonsson

Vinnaren av Ät!Stockholm 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Laget Nytt & Nyttigt med företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco i spetsen stod till slut som vinnare i Ät!Stockholm 2020.

Den vinnande produkten är Supercrêpe/Galette – en ekologisk och glutenfri mix på bovete samt havre och gråärt som samodlats i harmoni med naturen. Ät!Stockholms tre jurygrupper med ordförande Frida Ronge, Culinary Director, TAK, Mattias Dernelid, Produktchef, Smakriket Grönsakshallen Sorunda AB samt Jens Berggren, Hållbarhetsexpert, LRF prisade produkten för dess breda användningsområden, marknadspotential och kombination av hållbart producerade råvaror.

Priserna delades ut under det YouTube-sända event som Södertälje kommun och Region Stockholm står som arrangör av, i samarbete med Projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Förstapriset delades ut av Gustav Hemming (C), Tillväxt-, Samhällsplanerings- och Skärgårdsregionråd, Region Stockholm, andrapriset av Sven-Erik Österberg, Landshövding i Stockholms län och tredjepriset av Frida Ronge, Culinary Director TAK och ordförande i Ät!Stockholms Smakjury. Publikens pris delades ut av tävlingens kulinariske profil Stefan Eriksson. Ledde finalen av Ät!Stockholm 2020 gjorde matprofilen och tv-kocken Lisa Lemke tillsammans Stefan Eriksson.

– Otroligt, det trodde vi inte. Nu väntar vi bara på att trycka på knappen för att starta produktionen. Drömmen för produkten är att den finns på var mans bord, säger Benny Tjelvling från Tjelvling Fun Food AB. På frågan vad Benny helst har på sin egen galette svarar han:

– Ost, skinka och ägg. Det ska vara klassiskt.

Första pris: Supercrêpe/Galette
Lag: Nytt & Nyttigt med företagen Tjelvling Fun-Food AB (Stockholm), MixWell AB (Västerås) och Hasta Eco AB (Köping).

Huvudråvaror: Ekologiskt odlat bovete, samodlad ekologisk havre och gråärta från Köping

Juryns motivering: ”En välsmakande produkt med hållbar balans i hela värdekedjan. Intressant kombination av råvaror. Helt enkelt en mix som passar i hemmaköket, på fina restaurangen och i effektiva storkök.”

Andra pris: Tempeh Husman
Lag: A2O, Stockholm. Nyckelpersoner: Adam Engström och Ola Albrektsson.

Huvudråvara: Ekologiskt odlade gula ärtor från Öland och gråärta från Närke

Juryns motivering: ”En saftig produkt med högt näringsvärde. Näring både för magen och den svenska åkern. Produkten visar på magiska möjligheter med mögel.”

Tredje pris: Vegansk steksmet
Lag: Jordnära mat, Stockholm/Gnesta. Nyckelpersoner: Daniel Israelsson Casta och Fredrik Öst m.fl.

Huvudråvaror: Svensk ekologisk sötlupin, gråärta samt lökconfit

Juryns motivering: ”Proteinbomb med innovationshöjd i en lätthanterlig kostym. 2.0 i vegansortimentet. Ger bonden en ny söt gröda att odla. Helt enkelt en verkligt flexibel smet.”

Publikens pris: Drycken Bårgång
Lag: TÖRST

Huvudråvaror: Hallon och lingon från Sverige

Urval av kommentarer från omröstningen: ”fantastiskt alternativ till alla som väljer bort vin på grund av alkohol”, ”vi behöver nyanserade alkoholfria drycker till vällagad god mat”, ”kul med god dricka som inte är saft eller druvjuice!”

Bakom Ät!Stockholm står Södertälje kommun och Region Stockholm samt Länsstyrelsen i Stockholms län och näringslivsprojektet MatLust vars syfte är att bidra till en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen.

Mer information om de tävlande och jurygrupperna finns på www.ätstockholm.se.

relaterat

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari
Kampanj

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari

Nästa vecka gör Loa Falkman sin sista film i rollen som ICA-Stig. Hans efterträdare avslöjas den 31 januari och varje vecka fram till dess presenteras nya ledtrådar i reklamfilmerna och i ICAs övriga kanaler.

Stöttar barer med Irish Coffee-kit
corona

Stöttar barer med Irish Coffee-kit

Den irländska whiskeyproducenten donerar Irish Coffee-kit till barer och restauranger så att deras besökare kan göra en perfekt Irish Coffee hemma.

Besök The Hendrick’s Gin Palace tillsammans med facebookgruppen Vi som älskar gin!!
Event

Ginproducenten bjuder in till livesänt event

Under ett livesänt event den 18 december får vi möta ginproducentens Master Distiller och Global Brand Ambassador som tillsammans ger en exklusiv rundtur av destilleriet där tittarna har möjlighet att ställa sina frågor live.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.