Utstickarpriset 2020 – nomineringen öppnad

Utstickarpriset 2020 – nomineringen öppnad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Utstickarpriset syftar till att uppmärksamma människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Priset är instiftat av Polarbröd och har delats ut sedan 2012.

Årets tema är resurseffektivitet och cirkularitet, och sätter fokus på den regenerativa framtiden – hur vi skapar förutsättningar för system som bygger sig starkare i stället för att utarmas av mänsklig verksamhet.

Ett exempel är det regenerativa jordbruket som är utformat för att vända på de negativa klimateffekterna som jordbruk skapar, genom att återuppbygga den organiska massan i jorden. Det görs genom en fossilfri verksamhet med en varierad växtföljd och ett varierat landskap.

– Vi måste hitta sätt att leva som är mer i balans med planeten. Det regenerativa jordbruket är en nyckelfaktor. Men det finns också mycket annat som vi måste bli bättre på att återanvända och hitta slutna kretslopp för, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbrödsgruppen.

Fram till 20 maj går det bra att skicka in nomineringar till utstickare@polarbrod.se, och i år kommer priset gå till en person eller organisation som visar vägen för hur en hållbar framtid kan se ut, som inspirerar personer och företag att bli långsiktigt bärkraftiga genom resurseffektivitet och förnybar cirkularitet. Vinnaren presenteras någon gång under hösten.

Tidigare vinnare av Utstickarpriset:

2019 The EAT-Lancet Commission – Upplysning, hopp och kunskap.
2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.
2017 Cape Farewell – Kulturen som förändringsagent.
2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden.
2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.
2014 Johan Ehrenberg – Helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.
2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen.
2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet.

relaterat

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.