annons

Unik kaffesatsning mot matsvinn på Circle K
Foto: Robert Nygren

Unik kaffesatsning mot matsvinn

Nu serveras den första koppen av Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit fram ett kaffe på bönor som annars riskerat bli svinn i rosteriet.

Nu serveras den första koppen av Circle K:s räddade kaffe. Kaffet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med Löfbergs, som nu tagit fram ett kaffe på bönor som annars riskerat bli svinn i rosteriet.

Kaffet är unikt i sitt slag och är en blandning av tre sorter från Syd- och Centralamerika samt Östafrika. Satsningen säkerställer en besparing på ca 28 ton CO2 och finns bara på Circle K.

Skönhetsfläckar på förpackningen, skadad streckkod eller fel vikt är oundvikligt i de flesta produktioner inom livsmedelsindustrin och innebär att produkten ofta inte kan säljas vidare till kund. Eftersom 80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland är det viktigt att minimera spillet av färdig produkt. I det nya samarbetet säkerställer Circle K och Löfbergs att kaffet tas omhand genom att tre olika sorter kombineras till en ny unik blandning.

– Den här satsningen är otroligt spännande och det känns väldigt bra att vi kan bidra till att varje böna når kaffekoppen. Vi säljer cirka 11 miljoner koppar kaffe varje år på våra stationer och med de här limiterade blandningarna säkerställer vi att 6 ton kaffe inte svinnas. Att kaffet är unikt och limiterat gör inte saken sämre, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager Food på Circle K.

Ny, spännande smakupplevelse
De limiterade blandningarna består av 100 % arabicabönor från tre olika sorters kaffe från Syd- och Centralamerika samt Östafrika, som blandas utifrån tillgång för stunden. Att det är just dessa tre kaffesorter som blandas är dock ingen slump, då de har egenskaper som gifter sig fint med varandra. Resultatet är ett fylligt och välbalanserat kaffe med toner av tropisk frukt.

– Inget gör oss så lyckliga som att hitta sätt att undvika att kaffe kasseras och att de bönor som odlats, plockats, transporterats och förädlats verkligen når koppen. Vi arbetar på olika sätt för att hantera och minimera svinnet, och genom samarbetet med Circle K har vi hittat en lösning som ger ny, spännande smakupplevelse, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Den första omgången finns tillgänglig från slutet av maj t.o.m. september och ersätts av en helt ny blandning i oktober. Kaffet kommer endast att finnas under dessa perioder, så det gäller att passa på om man hittar en ny favorit.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.