annons

Tre trender för framtidens förpackningar
Foto: Shutterstock

Tre trender för framtidens förpackningar

För dagligvaror har förpackningen en stor betydelse. Den ska skydda maten eller hygienartikeln, förmedla information och helst även se trevlig ut. Samtidigt är förpackningsfrågan omstridd idag.

För dagligvaror har förpackningen en stor betydelse. Den ska skydda maten eller hygienartikeln, förmedla information och helst även se trevlig ut. Samtidigt är förpackningsfrågan omstridd idag.

Det arbetas hårt för att ständigt utveckla förpackningar så att de är så klimatsmata som möjligt, sett till produktens hela livscykel. Det räcker alltså inte med att förpackningen i sig ska vara klimatsmart – den måste också bidra till att göra produkten mer klimatsmart. Här är några spaningar om hur förpackningar kan utvecklas i framtiden.

Biobaserad plast är plastmaterial som helt eller delvis är tillverkat av förnyelsebar råvara. Det kan till exempel vara majs, socker, potatis eller restprodukter och avfall. En typ av restprodukt som används till plasttillverkning är till exempel tallolja, som uppstår som en biprodukt i skogsnäringen. Genom att använda biobaserade material kan man minska mängden fossila resurser som används för att tillverka plast. Men glöm inte att återvinna plasten, oavsett vilket material det är gjort av! Återvunnen plast är fortfarande det allra mest klimatvänliga.

Förpackningen ska inte bara skydda ett livsmedel och ge det längsta möjliga hållbarhet, den ska också vara precis lagom stor. En nyligen publicerad studie från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, där forskarna tittat på matsvinnet i svenska hushåll, visar att mat som förpackats i storpack ofta slängs. Många hinner helt enkelt inte äta upp allt innan produkten blir dålig. Ett annat problem forskarna lyfter är att produkter med lång hållbarhet förvandlas till en produkt med kort hållbarhet när de öppnas. En framtidsspaning är alltså att klimatsmarta förpackningar kan innebära mindre, portionsstora, förpackningar.

Så kallade lättviktsglas och lättviktsplast används allt oftare i förpackningar. Det fina med lättviktsförpackningarna är att de gör att transporterna blir lättare, vilket i sin tur innebär att de leder till mindre utsläpp. En ytterligare bonus är att det blir lättare för dig som ska bära hem dem från butiken.

Detta är bara några av de många spännande saker som händer inom förpackningsområdet just nu. Oavsett vad som slår igenom brett och inte kan du vara säker på att förpackningarna hela tiden blir smartare och mer klimatvänliga.

Källa: Orkla

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.