annons

The Grand Stockholm Tasting Mattrender 2022 HighRes

Toppresultat i

The Grand Stockholm Tasting

Vid The Grand Stockholm Tasting provades 7–9 viner blint i de fyra kategorierna Blends, Blanc de Blanc, Rosé cuvées och Prestige cuvées and special editions/vintages. Efter sammanställda poäng utsågs topp tre i respektive kategori. Juryn inte bara betygsatte vinerna inom själva kategorin, utan jämförde dem också sida vid sida tillsammans med andra internationella mousserande viner framtagna med traditionell metod. En så kallad ”Dark Horse” av internationellt ursprung hade placerats i varje kategori.

– Jag har alltid imponerats av den sydafrikanska vinindustrin och kvaliteten på Méthode Cap Classique, eller MCC som vinet kallas. Cirka 7 mil från Kapstaden ligger Elgin, och där fick jag för några år sedan ta del av en chardonnay-provning. Det var fantastiskt och den upplevelsen ville jag dela med mig av. Det är första gången ett större urval av Cap Classique-viner har presenterats för en svensk jury. Det är slående hur bra resultat MCC-vinerna får, säger Fredrik Schelin.

Fredrik Schelin | Foto Pressbild

Vinnarna är:

Blanc de Blancs
Guld – Môreson, Miss Molly, Blanc de Blancs, 2015, SA (Sydafrika)
Silver – L ́Ormarins Blanc de Blancs, 2015, SA
Brons – Krone Borealis Kaaimansgat, Blanc de Blancs, 2016, SA

Blends
Guld – Spier Cap Classique Brut, 2018, SA
Silver – Boschendal Brut, SA
Brons – Pongracz Brut, SA

Rosé
Guld – Monte Rossa Flamingo Rosé, IT
Silver – Charles Fox Reserve Rosé, SA (samma poäng)
Silver – L ́Ormarins Brut Rosé, SA (samma poäng)
Brons – Pieter Ferreira Rosé, 2013, SA

Prestige Cuvées or special edition/vintage
Guld – De Wetshof Pinot Noir, 2008, SA
Silver – Pongracz Desiderius, 2013, SA
Brons – Simonsig Kaapse Vonkel 2015, SA (samma poäng)
Brons – Kleine Zalze Vintage Brut 2015, SA (samma poäng)

Provningen ägde rum på Öl & Vinmagasinet i Stockholm. 
Juryn bestod av Anders Melldén, Jesper Sävholm, Anders Ström, Pär Strömberg, Sofia Ander, Daniella Lund Egenäs, Anders Levander, Robert Seaton, Carlos Norlén, Joakim Hansi Blackadder, Markus Nilsson. Provningen arrangerades av Fredrik Schelin och i samarbete med Maja Berthas, föreläsare och marknadschef för Wines of South Africa.

relaterat

96ffdaaab9fa2ec3_org
Restaurang

OMAKA satsar på ny kompetens

OMAKA öppnade sin restaurang med matsal, bar, uteservering och ölträdgård i augusti 2020. Sedan starten har restaurangen och bryggeriet, som drivs av bryggmästaren Hedda Spendrup,

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.