annons

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Illustration: White Guide

Tio nominerade till hållbarhetspris och innovationsprogram

Den 1 december presenterade juryn för 100% Cirkulärt tio nominerade finalister, och vinnarna kommer att presenteras i mitten av december.

Den 1 december presenterade juryn för 100% Cirkulärt tio nominerade finalister, och vinnarna kommer att presenteras i mitten av december.

I september uppmanades alla som arbetar inom restaurangbranschen att skicka in förslag på hur branschen skulle kunna bli mer cirkulär och hållbar. De bästa förslagen prisas av innovationsprogrammet 100% Cirkulärt och vinnarna ges möjlighet att förverkliga sina idéer – redan under 2021.

För att vinna priserna och få ta del av innovationsstöden ska idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangvärlden som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.

White Guide har fått in utmärkta förslag från hela landet i årets omgång. Idéerna fokuserar på olika aspekter av hållbarhet och cirkularitet. Allt från digitala lösningar, energibesparing, kostnadseffektivitet, jordkvalitet, återvinning, matsvinns- och dryckeshantering – till relationen mellan råvaruproducenter och krögare.

Bland drygt 30 idéer från olika delar av Sverige, har juryn nu valt ut tio som den bedömer bäst motsvarar 100% Cirkulärts kriterier.

Och de nominerade idéerna till 100% Cirkulärt 20/21 är:

  • Småskaligt system för att tillvarata spillvärme på restaurang – Gustav Öhman, Taxinge krog
  • Levande modell för att odla och äta inom planetära gränser – Niklas Karlsson, Experiment 2000m2 Rosendals trädgård
  • Opinionsbildande folkrörelse med mål att förändra matsystemet – Olga Grönvall Lund, Reformaten
  • Måltidsupplevelsen som verktyg för att påvisa vår roll i ett matproducerande ekosystem – Anneli Stahre och Patrik Sewerin, NPK-middagar, Gunnebo slott
  • Rikstäckande återvinning av vinkorkar – Agneta Green, Magnus Ek och Michelle Palmstierna, Oaxen Krog & Slip
  • Digital plattform för hållbara beställningar mellan restauranger och återförsäljare – Julia Wikström och Johan Wikström, Snömoln
  • Frysta matprodukter lagade på räddade råvaror – Filip Lundin, Sopköket
  • Digital foodcourt och matleveranstjänst med holistisk hållbarhetsfilosofi – Philip Axelsson och Therese Ljungkvist, Nordish Market
  • Vägen mot en kemikaliefri restaurangmiljö – Lisa Lönner, Husmor Lisa Fine Home Dining
  • Digital marknadsplats som matchar tillgängliga kök med matentreprenörer – Emma den Hond och Joachim Kølpin Fredholm, Kitchenswaps

De slutliga pristagarna av 100% Cirkulärt 20/21 utses i december och presenteras i januari för att därefter kunna förverkliga sina idéer under våren 2021.

100% Cirkulärt är ett hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt inom restaurangbranschen – från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler aktörer inom restaurangbranschen till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas av White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional i samarbete med Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.