annons

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Illustration: White Guide

Tio nominerade till hållbarhetspris och innovationsprogram

Den 1 december presenterade juryn för 100% Cirkulärt tio nominerade finalister, och vinnarna kommer att presenteras i mitten av december.

Den 1 december presenterade juryn för 100% Cirkulärt tio nominerade finalister, och vinnarna kommer att presenteras i mitten av december.

I september uppmanades alla som arbetar inom restaurangbranschen att skicka in förslag på hur branschen skulle kunna bli mer cirkulär och hållbar. De bästa förslagen prisas av innovationsprogrammet 100% Cirkulärt och vinnarna ges möjlighet att förverkliga sina idéer – redan under 2021.

För att vinna priserna och få ta del av innovationsstöden ska idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangvärlden som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.

White Guide har fått in utmärkta förslag från hela landet i årets omgång. Idéerna fokuserar på olika aspekter av hållbarhet och cirkularitet. Allt från digitala lösningar, energibesparing, kostnadseffektivitet, jordkvalitet, återvinning, matsvinns- och dryckeshantering – till relationen mellan råvaruproducenter och krögare.

Bland drygt 30 idéer från olika delar av Sverige, har juryn nu valt ut tio som den bedömer bäst motsvarar 100% Cirkulärts kriterier.

Och de nominerade idéerna till 100% Cirkulärt 20/21 är:

 • Småskaligt system för att tillvarata spillvärme på restaurang – Gustav Öhman, Taxinge krog
 • Levande modell för att odla och äta inom planetära gränser – Niklas Karlsson, Experiment 2000m2 Rosendals trädgård
 • Opinionsbildande folkrörelse med mål att förändra matsystemet – Olga Grönvall Lund, Reformaten
 • Måltidsupplevelsen som verktyg för att påvisa vår roll i ett matproducerande ekosystem – Anneli Stahre och Patrik Sewerin, NPK-middagar, Gunnebo slott
 • Rikstäckande återvinning av vinkorkar – Agneta Green, Magnus Ek och Michelle Palmstierna, Oaxen Krog & Slip
 • Digital plattform för hållbara beställningar mellan restauranger och återförsäljare – Julia Wikström och Johan Wikström, Snömoln
 • Frysta matprodukter lagade på räddade råvaror – Filip Lundin, Sopköket
 • Digital foodcourt och matleveranstjänst med holistisk hållbarhetsfilosofi – Philip Axelsson och Therese Ljungkvist, Nordish Market
 • Vägen mot en kemikaliefri restaurangmiljö – Lisa Lönner, Husmor Lisa Fine Home Dining
 • Digital marknadsplats som matchar tillgängliga kök med matentreprenörer – Emma den Hond och Joachim Kølpin Fredholm, Kitchenswaps

De slutliga pristagarna av 100% Cirkulärt 20/21 utses i december och presenteras i januari för att därefter kunna förverkliga sina idéer under våren 2021.

100% Cirkulärt är ett hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt inom restaurangbranschen – från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler aktörer inom restaurangbranschen till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas av White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional i samarbete med Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

 • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.