annons

Efter lättade restriktionerna - Sveriges restauranger i gemensam skål för att finansiera covid-vaccinationer
Foto: Vaccine Forward

Sveriges restauranger i gemensam skål för covid-vaccin

Syftet är att fira att restriktionerna lättar – men också att uppmärksamma vikten av att hela världens befolkning får tillgång till vaccin.

Syftet är att fira att restriktionerna lättar – men också att uppmärksamma vikten av att hela världens befolkning får tillgång till vaccin.

Den 29 september lättade restriktionerna och fredagen den 1 oktober klockan 19 samlas Sveriges restauranger i en stor gemensam skål för att fira att samhället äntligen öppnar upp igen och uppmana gästerna att donera vaccinationer till världens fattigaste länder. Insamlingsorganisationen Vaccine Forward står bakom initiativet #19skålen tillsammans med branschorganisationen för besöksnäringen Visita.

– Här i Sverige har 83 procent av befolkningen fått minst en vaccination mot covid-19, medan samma siffra i världens fattigaste länder bara är 3 procent. Kampanjen #19skålen är ett sätt att väcka uppmärksamhet och få flera att vara med och skänka pengar. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Elisabeth Thand Ringqvist, initiativtagare och medgrundare till Vaccine Forward.

Syftet med skålen är att fira att vi får ses igen på krogen och samtidigt uppmärksamma att långtifrån alla i världen har tillgång till vaccin och betona vikten av att hjälpa dem att få det. Genom att samla in pengar till vaccin för de som inte har råd, så minskar risken för att viruset muterar, sprids vidare och orsakar en ny pandemi.

– Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen. Tusentals har förlorat jobbet och livsverk har gått upp i rök. Det får inte hända igen. Därför är det så viktigt att alla i världen får tillgång till vaccin, säger Jonas Siljhammar, VD för Visita.

Hittills har över 300 restauranger anslutit sig till initiativet och det rullar in fler krogar varje dag. 19skålen följs sedan upp med en film, där flertalet välkända kockar som Jennie Walldén, Tareq Taylor, Daniel Roos, Sandra Mastio, Erik Videgård, PG Nilsson, Siri Barje, Johan Jureskog och Malin Söderström deltar. Även Niklas Ekstedt, Mat-Tina och Carl Jan Granqvist stöttar initiativet i sina sociala medier.

– För oss är det inget mindre än en självklarhet, eller rent av vårt ansvar, att vara delaktiga i kampanjen. Och jag vill uppmana alla andra krögare att göra detsamma. Om vi ska få njuta av ett öppet samhälle och levande krogliv behöver alla vaccineras, så att inte mutationer kan utvecklas och komma till Sverige, säger PG Nilsson, grundare av Sveriges Brasserier.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.