annons

Sveriges första matautomat med växtbaserat
Foto: Veat

Sveriges första matautomat med växtbaserat

Kockar med bakgrund från Farang presenterar menyn för Sveriges första matautomat med växtbaserad mat: Veat.

Kockar med bakgrund från Farang presenterar menyn för Sveriges första matautomat med växtbaserad mat: Veat.

Den femte november rullade Veat ut sina första matautomater fyllda med växtbaserade rätter i centrala Stockholm. På menyn finns mellanmål, traditionella lunchalternarnativ som sallader och wraps samt tillagade, rätter att värma på jobbet eller hemma. Målet är att genom att erbjuda god och lättillgänglig mat bidra till skiftet mot ett hållbart matsystem, utan att ge avkall på vare sig smak eller kvalitet.

Matsystemet står för 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och djuruppfödning för cirka två tredjedelar av systemets totala miljöpåverkan. För att göra skillnad behöver många fler äta växtbaserat. Veat siktar därför på att expandera ut i Europa redan under 2021 och fokus ligger på platser där ett stort antal människor passerar varje dag. Exempel är i lokaltrafiken, på arbetsplatser och sjukhus samt i varuhus och offentliga miljöer. Först ut är bland andra Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor i Stockholm. Under rådande situation med restriktioner kan Veats matautomater fungera som ett positivt, nyttigt lunchalternativ utanför restaurangmiljön.

Ansvariga för matkonceptet och menyn i automaterna är Martin Nordebäck och Henrik Pettersson, kökschef på Veat. En röd tråd i konceptet är svenskodlade baljväxter som används på en rad olika sätt och får sällskap av färska grönsaker. Den säsongsanpassade menyn ser lite olika ut beroende på var automaten står men bygger alltid på svenskodlade råvaror med smaksättare och influenser från hela världen. All mat lagas av Veats kockar på Stora Essingen och körs ut på morgonen innan frukost. Mat som blir över skänks till Stadsmissionen.

– Vi har gjort ett aktivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar. Det känns fantastiskt att skapa ett matkoncept från grunden som bygger på svenskodlade grödor och samtidigt utveckla nya produkter, säger Henrik Pettersson, kökschef Veat.

Veat och deras kockar samarbetar med några av de kunnigaste och mest högprofilerade personerna inom innovativa, hållbara lösningar som påskyndar vår omställning till växtbaserad mat och sänkta utsläpp.

Veats rådgivare:
Daniel Skavén Ruben, konsult till The Rockefeller Foundation Food Initiative samt investerare och rådgivare för ett flertal satsningar inom grön food tech, exempelvis Noquo Foods och Volta Greentech.

Mikael Hemmingsen, prisbelönt expert inom logistik, nu på MatHem, tidigare Lidl.

Michael Wahlbom, tidigare chefskock på Scandinavian Service Partners med lång erfarenhet av effektivisering och produktion inom storkök.

I USA har automater med färsk, hälsosam mat blivit en het trend under de senaste åren där två exempel är Chicago-baserade Farmer’s Fridge som har lanserat flera hundra automater och New York-baserade Fresh Bowl. Målbilden för VEAT är att expandera i Europas huvudstäder redan under 2021.

– Vi behöver förändra vårt sätt att äta för planetens välmående och vår egen hälsa. Att äta hälsosamt och hållbart i en stressad storstadstillvaro är ofta både svårt och dyrt. Vi på Veat ändrar nu på det här och erbjuder supergod, växtbaserad mat av lokala råvaror. Och vi gör det där människor passerar: på jobbet, i lokaltrafiken, i varuhus och på sjukhus, säger Andreas Karlsson, grundare och vd Veat.

Veats automater behöver endast ett elluttag för installation och ryms på 2 kvadratmeters yta. Under våren hade Veat en testautomat på Handelshögskolan i Stockholm som en blev succé, 84 procent av kunderna kom tillbaka för återköp.

– Vi behöver akuta, konkreta åtgärder för att göra matsystemet miljömässigt hållbart och Veat är ett nytt, positivt exempel, säger Daniel Skavén Ruben, rådgivare Veat och konsult till The Rockefeller FoundaQon Food Initiative.

Martin Nordebäck är delägare och konceptutvecklare på Zittron AB och tidigare bland annat kökschef på Farang samt kock hos Mathias Dahlgren. Första jobbet efter kockskolan var på Edsbacka krog i Sollentuna där Martin Nordebäck och Henrik Pettersson träffades för första gången år 2008.

Henrik Pettersson är kökschef på Veat. Han var tidigare cateringansvarig på Farang, kökschef på Fotografiskas eventavdelning samt kock på Edsbacka krog.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.