annons

Svenskarna firar med riesling i augusti
Foto: Wines of Germany

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Under temaveckan kommer svenskarna kunna ta del av ett bredare utbud av rieslingviner på 48 restauranger och vinbarer tillsammans med specialmenyer, sommelierer och tyska vinmakare.

Riesling Week är en internationell vinvecka som firas runt om i världen, mellan 24 – 30 augusti kommer firandet till Sverige. Under veckan kommer 48 restauranger och vinbarer från hela landet att hylla en av svenskarnas favoritdruva. Från Piteå i norr till Malmö i söder kommer vi få möjligheten att testa på den mångfacetterade druvan och hantverket som ligger bakom de populära vinerna tillsammans med anpassade menyer och vinpaket på några av våra lokala restauranger och vinbarer.

Fler svenskar väljer tyskt vin – under det första halvåret av 2020 har vinförsäljningen av vita viner ökat med 9.8 procent och försäljningen av vita tyska viner ligger över snittet, med en ökning på 10.0 procent i Sverige.

– Vi kan se en ökad efterfrågan och intresse för tyska viner på den svenska marknaden. Därför är det extra roligt med årets Riesling Week, som hålls i slutet av augusti, då riesling är ett perfekt komplement till den kommande skörde- och skaldjurssäsongen, säger Jenny Löfgren på Wines of Germany

Det är ingen slump att vi i Sverige föredrar det vita vinet från Tyskland som även kallas för rieslingens hemland, och huserar 60 procent av alla världens rieslingstockar. Idag finner du allt från friska, mineraliska och fylligare rieslingviner som både kan drickas unga men som också utvecklas med ålder. Från mousserande och knastertorrt till honungssött och allt däremellan gör det möjligt att matcha riesling genom en hel meny.

Riesling går lika bra att avnjutas som aperitif en ljummen sommarkväll som att servera under kräftskivan tillsammans med Västerbottensostpaj. Vinet är även ett säkert kort till andra trender som vi sett inom gastronomin under de senaste åren – från det asiatiska köket till vegetariska, närproducerade nordiska primörer, rotfrukter, men även till våra mer klassiska rätter med fisk och skaldjur.

Årets Riesling Week kommer att firas under slutet av augusti och i perfekt timing till skaldjur och skördesäsongen.

Om Riesling Week
Riesling Week är ett internationellt initiativ från Wines of Germanys i syfte att främja tyskt vin, i samarbete med restauranger och vinhandlare. Veckan äger rum i olika tappningar i 13 länder världen över. Kampanjerna belyser rieslings kvalitet, mångsidighet och matmatchningspotential för konsumenter, genom att visa upp ett brett utbud av tyska viner i olika stilar och prisklasser.

I Sverige samlas all information på www.rieslingweek.se.

Sveriges första Riesling Week firades redan 2013 och har sedan dess återkommit till svenskarnas förtjusning. Syftet med Riesling Week i Sverige är att uppmärksamma den populära rieslingdruvan och låta svenskarna bekanta sig med vinet, både i kombination med sött och salt tillsammans med importörer, krögare, restauranger och barer.

Restauranger och vinbarer som deltar i Riesling Week 2020:

Stockholm
E & G
Restaurang Nationalmuseum
Nofo Vinbar
SEKT
Cevicheria Aji y ajo
Bar Central
Kungsholmens vinbar
Tyge & Sessil
Vinverket
Combo vinbar
Minh Mat
Vina
Dryck vinbar
Restaurang Bergamott
Cafe Cuvée
Wärdshuset Ulla Winbladh
Eriks bakficka
Farang
Meno Male
Stockholm Ost & Chark
Hommage
19 glas
Indigo
Liberdade
Hantverket
Proviant

Uppsala
Dryck & Mat
Hambergs Fisk

Umeå
Harlequin
Sjöbris
Cinco
Gotthards krog

Göteborg
Restaurang Natur
Wolfgang Vincafé
Epoque
Barrique
Koizen
Familjen
Project

Piteå
Ångbryggeriet Restaurang

Varberg
Majas vid Havet

Västerås
Vinoteket Lothar

Gotland
Volaris vinbar

Gävle
Söders Källa Mat och Dryck

Malmö
Johan P

Härön
Magasinet

Norrköping
Ànima by PG

Örnsköldsvik
Linnea och Peter

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.