Stjärnkock tolkar asiatiska smaker i samarbete med innovativt varumärke
Foto: Hoss Agency

Stjärnkock tolkar asiatiska smaker i samarbete med innovativt varumärke

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

I samband med varumärkets lansering av tre nya smaker den 11 september, har man gått ihop med stjärnkocken Adam Dahlberg som tolkat de tre smakerna som maträtter.

Efter ett framgångsrikt första kollektionssläpp av ”SAVOUR THE FLAVOUR”, inspirerat av tre klassiska drinkar, var det nu dags för nästa släpp. 11 september lanserade LYFT ytterligare tre innovativa smaker under det nya limiterade konceptet LYFT/LAB. Kollektionen ”KISSED BY FIRE” är inspirerad av de asiatiska råvarorna anis, ingefära och kardemumma, och som samarbetspartner har LYFT/LAB gått ihop med Adam Dahlberg, krögare och kock som bland annat representerat Sverige i Bocuse d’Or, som nu tolkat de tre smakerna som tre olika rätter. ”KISSED BY FIRE” finns exklusivt på LYFT/LABs hemsida, en pop-up på Kocksgatan 34 (Södermalm) och på Misshumasshu.

– Inför LYFT/LABs nya smaker har jag skapat tre stycken maträtter. Min idé och tanke har varit att kombinera smakerna med råvaror som skapar en ny innovativ smak-kombination, men som blir en självklarhet när man väl äter rätten. Genom att använda rökmaskin, vakuum, flytande kväve och gasbrännare för att tillaga dessa rätter har jag lekt med kontraster och låtit modern teknik möta dessa anrika ingredienser. Att tolka LYFT/LABs nya smaker till innovativa maträtter var precis den utmaningen jag behövde för att känna mig stimulerad just nu, säger Adam Dahlberg.

Misshumasshu ägs och drivs av den talangfulla köksduon Adam Dahlberg och Albin Wessman som står bakom en handfull berömda restauranger i Stockholm. Restaurangen beskrivs som en ”miss-mash”, där en del inspireras av Tokyo och den andra av Stockholm. Tolkningarna av det japanska köket går emot alla traditionella regler och stimulerar innovativa smakkombinationer.

– När jag skapar utgår jag från en råvara som jag tycker mycket om och därefter försöker jag arbeta med ingrediensen på ett nytt sätt. Maten ska överraska samtidigt som det smakar naturligt gott. Inom japansk matlagning finns det massor utav regler och vi går nog emot varenda en av dem när vi lagar vår mat på Misshumasshu. Det är allt annat än traditionellt men för mig är det viktigt att våga köra mitt eget race, säger Adam Dahlberg och fortsätter:

– Baserat på smak _01 har jag skapat stekta gyozas fyllda med rökt aniskryddad krabba, emulsion på yuzu kosho. Krabban till gyozan är rökt med en rökmaskin. Utifrån smak _02 blev det en taco på torkade och miso glaserade betor från Karshamra, sommarkål och ingefära. Rödbetorna till tacosen är kokta i vakuum och sedan torkade i torkmaskin så de blir som chips. För smak _03 skapade jag en råbiff blandad i suribachi, krossad kardemumma, ponzu, pepparrot, ångad brioche och friterat ris. För råbiffen har jag valt att använda en japansk mortel och flytande kväve som snabbt kyler ner alla ingredienser.

LYFT/LAB

Misshumasshu

Foto: Hoss Agency

relaterat

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord
Alkoholfritt

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord

Alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren, särskilt alkoholfri öl. Nu visar färsk statistik att försäljningen av alkoholfri öl på nätet har slagit rekord i coronatider.

Världens bästa bar finns i London
Utmärkelser

Världens bästa bar finns i London

Den 5 november direktsändes prisutdelningen, där över 500 internationella personer med insyn i branschen har röstat fram världens 50 bästa barer.

Rekrytering

Han ska stärka organisationen i Norden

The Livekindly collective, som nyligen förvärvade det svenska varumärket Oumph!, anställer nu Kieran Youngman som General Manager för den nordiska marknaden.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.