För fjärde året i rad koras pristagare inom nio kategorier på Stellagalan. Samtliga nominerade och vinnare är utvalda av kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.
Stellagalan är galan som egentligen inte borde behövas, change innovators med jämställdhet inom gastronomin som mål. På så sätt synliggörs de mest meriterade och kompetenta kvinnorna. Samtidigt som Stellagalan förenar nytta med nöje och njuter av glitter & glamour, bygger vi broar och vidgar vårt nätverk.
– Stellagalan kan se att det skett en förändring inom branschen och att vårt arbete har bidragit till att kvinnor syns i fler sammanhang. I år är vi speciellt stolta över den geografiska spridningen och mångfalden hos de kompetenta vinnarna, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan.
Du kan så klart också titta på hela galan via sociala medier bland annat på deras Facebook-sida. Här är listan på Stellagalans alla vinnare 2021:
Stellabagare 2021
Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge
Hon är journalist, bagare och landsbygdsentreprenör som byggt upp ett lönsamt kvalitets-mecca. En föregångare som knäckt den mycket svåra nöten att förena omutligt krav på kvalitet med hållbarhet i alla led.
Stellabartender 2021
Josefine Thorén, Bar Bruno, Göteborg
Hon har en gnistrande kreativ kraft, bubblande energi, gör spännande fermenteringsprojekt, infusionsexperiment samt utforskar nya cocktailkontinenter. I hennes bar blir gästen alltid upplyst, både av kunskap och en strålande personlighet.
Stellakock 2021
Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik
Med fingertoppskänsla driver hon hållbar svensk gastronomi framåt. Skogens bär, svampar, örter och lokala godsaker gör hennes meny tydligt inspirerad av det moderna nordiska. En bra bit från Stockholms gator hittar vi denna kloka och kunniga kock och vi tipsar därför gärna om att besöka denna norrländska pärla.
Stellakonditor 2021
Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg
Hit vallfärdar fikasugna från hela Sverige och vår vinnare förvaltar kärleks fullt den svenska fikakulturen. Både på ett traditionellt sätt men samtidigt med en modern tvist. Hon visar att man med kvalitetsmedvetenhet, kunskap och skönhet kan sätta en mindre ort på kartan.
Stellamedia 2021
Jennie Walldén, frilans Malmö
Vår vinnare håller sig ständigt aktuell och besitter en förmåga att förmedla och sprida matglädje. Genom sociala medier, matlagningskurser, pedagogiska guider, kokböcker och den nya podden inspirerar hon en ständigt växande, matglad följarskara. Hon är alltid aktuell samt, hittar nya vägar och nya smaker.
Stellamentor 2021
Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm
Med empati, värme, tålamod och tydlighet visar vår vinnare vägen framåt. En omtyckt och sann förebild, en välutbildad kock som både tävlat i Culinary Olympics och arbetat som måltidsstrateg. Som utbildar och inspirerar kockar både inom förskola och grundskola. Med gediget arbete, positiv ledarstil samt respekt för sina medarbetare är hon en sann Stellamentor.
Stellaservis 2021
Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm
Med service ut i fingerspetsarna är hon en följsam kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor öppnar hon upp för en mat-och dryckesupplevelse med nya möjligheter. Hon har ett otroligt engagemang både i och utanför krogen. Hon besitter även ett driv att skapa förändring, våga lyfta viktiga frågor och pusha andra till att ta ansvar.
Stellasommelier 2021
Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp
Om vi lägger ihop den hjärtliga stämningen, härliga atmosfären och den underbara miljön till den otroligt dynamiska vinlistan som hon byggt upp, får vi en svårslagen vinnare. Hon levererar vin på ett avspänt, internationellt sätt, är otroligt vetgirig och kompetent. Hit vallfärdar många av hennes kollegor men även intresserade vinmänniskor för att både jobba, uppleva och inspireras.
Stellahederspris 2021
Christina Möller, Stockholm
Vi undrar om det finns något denna färgglada och intelligenta power-pingla inte bemästrar. Hon kan skriva hushållslärare, provkökschef, matkonsult, folkbildare, jury-ordförande och kokboksförfattare på sitt CV. Men inte nog med det hon har ett nätverk och en kännedom om branschen få förunnat. Hon har bevisat att mat, precis som musik, ska byggas utav glädje. Genom åren har hon välförtjänt dekorerats med en mängd utmärkelser och medaljer.