Spritakademiens utmärkelser för 2020 tilldelade
Foto: Mostphotos

Spritakademiens utmärkelser för 2020 tilldelade

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Organisationens priser ”Guldnubben” och ”Årets spritkrog” har trots det nuvarande läget delats ut, och hamnade denna gång i Skåne och Stockholm.

Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven. Den korta motiveringen lyder:

”Spirit of Hven är en livsbejakande artär i det svenska spritflödet, en cocktail av lika delar innovation, affärssinne och kemikunskap – och inte minst; en förbluffande god whisky serverad med smakfullt värdskap.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

– På grund av det eländiga viruset har Spritakademien i år avstått från att arrangera den sedvanliga galamiddagen med den storslagna prisutdelningen. Vi beklagar detta, men vi förser ändå våra pristagare med diplomen designade av Ernst Billgren och vi hyllar dem så digitalt vi förmår för deras betydelsefulla gärningar för svensk spritkultur.

Utmärkelsen ”Guldnubben” går i år alltså till ”Sprit of Hven”, dvs till Anja och Henric Molin i Backafallsbyn. Företaget är en av föregångarna i den våg av små destillerier som vuxit fram i Sverige och i många andra länder. Under varumärket Spirit of Hven har de sen 1998 producerat spritdrycker, som whisky, gin och akvavit på ett innovativt, stilbildande och framgångsrikt sätt.

– Familjen Molin har, som en av få destillatörer i världen, lyckats förena ett producerande destilleri, en förstklassig restaurang, hotell- och konferensanläggning med en whiskybar i världsklass. Få whiskyhyllor i Europa kan mäta sig med det delvis unika, exklusiva utbud och med den mängd sorter som finns i Backafallsbyns bar, säger Steffo Törnquist.

Henric Molin är dessutom en ytterst kompetent kemist och hans kunskaper inom biokemi och destilleriutveckling tas i anspråk av sprittillverkare i Europa, Asien och USA.

Spritakademiens utmärkelse ”Årets Spritkrog” tilldelas i år Pelikan på Södermalm i Stockholm. Den korta motiveringen lyder:

”Få krogar i världen vårdar arvet av svensk mathistoria och isad nubbe såsom Pelikan! En kulturgärning i ett hotat mat- och dryckeslandskap.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

– Pelikan är mer än en restaurang, det är en kulturinstitution och en traditionsbevarare. Här serveras smör, ost och sill. Här kommer isade nubbar i glasjungfrur till samma paradrätter som när Stockholms krogliv var ungt – och snapsvisor ekar mellan borden.

Pelikan är av få restauranger i riket Sveriges som har snapsvisor i sina menyer. Till den anrika krogen på undanskymda Blekingegatan når inte hipster-maten och de moderna köken som förvandlat Söder till en gastronomisk häxkittel. På Pelikan gäller stekt fläsk, rotmos, fläsklägg, kalvlever och doppsko. På Pelikan har ingenting förändrats.

Pelikan håller den svenska husmanskostens, grosshandlar-erans och brännvinstraditionens gryta kokande. Pelikan är den svenska husmanskostens och smörgåsbordserans kanske allra främsta fanbärare.

– För detta är njutnings-Sverige tacksamt, säger Steffo Törnquist.

relaterat

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari
Kampanj

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari

Nästa vecka gör Loa Falkman sin sista film i rollen som ICA-Stig. Hans efterträdare avslöjas den 31 januari och varje vecka fram till dess presenteras nya ledtrådar i reklamfilmerna och i ICAs övriga kanaler.

Stöttar barer med Irish Coffee-kit
corona

Stöttar barer med Irish Coffee-kit

Den irländska whiskeyproducenten donerar Irish Coffee-kit till barer och restauranger så att deras besökare kan göra en perfekt Irish Coffee hemma.

Besök The Hendrick’s Gin Palace tillsammans med facebookgruppen Vi som älskar gin!!
Event

Ginproducenten bjuder in till livesänt event

Under ett livesänt event den 18 december får vi möta ginproducentens Master Distiller och Global Brand Ambassador som tillsammans ger en exklusiv rundtur av destilleriet där tittarna har möjlighet att ställa sina frågor live.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.