SOPKÖKET får ekonomiskt bidrag från Arcus Swedens Krögarhjälp
Foto: Arcus

Sopköket får ekonomiskt bidrag från krögarhjälp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons


Krögarhjälpsinitiativ stöttar Sopköket i Stockholm i sommar med ett bidrag på 5 000 kr.

Bidraget avser hjälpa Sopköket att bedriva sin viktiga restaurangverksamhet med fokus på klimat och behövande i samhället som är särskilt utsatta i Covid-19-tider.

Under våren 2020 tog Arcus Sweden initiativet att starta ”Krögarhjälpen” för att bidra ekonomiskt till restauranger i Covid-19-krisen. Under sommaren skänker nu Arcus 5 000 kr till Sopköket i Stockholm med avsikt att kunna bidra till deras viktiga arbete för klimatet och behövande i samhället. Bidraget baseras på öronmärkta ekonomiska medel från försäljningsintäkterna av Arcus produktsatsning ”Snälleröds Krögarsnaps” som säljs på Systembolaget. Krögarsnapsen har tagits fram i samarbete med några av Sveriges mest tongivande krögare och under hela år 2020 avsätts 5 kr per såld förpackning till de restauranger som är i behov och ansöker till ”Krögarhjälpen”.

– Vi tycker att Sopköket gör en fantastisk insats genom att både minska matsvinnet och ta ett socialt ansvar i vår bransch. Jätteroligt att kunna vara med och bidra till deras viktiga arbete och ser fram emot att följa dem en lång tid framöver, säger Borko Zaric, försäljningsansvarig på Arcus Sweden och medarbetare inom Krögarhjälpen, samt Krögarsnapsen.

Sopköket bedriver restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm. De är nischade till både klimatsmarthet via gediget arbete mot matsvinn och till att hjälpa utsatta i samhället både via mat och jobbtillfällen. En del av deras verksamhet baseras på hjälpmåltider som de förser behövande med. Sopkökets mat baseras till minst 50 % utav råvaror som räddats från att kasseras från aktörer i Söderhallarna i Stockholm. Sedan 2015 har de minskat matsvinnet med inom kort 22 000 ton, skänkt över 8 800 måltider till behövande och 2019 växte teamet från tre till tolv personer, varav fyra av dessa tjänster innebar jobbtillfällen för människor i utanförskap.

Sedan Covid 19-krisens start har Sopköket donerat och levererat över 2 000 måltider till särskilt utsatta i samhället; äldre, ensamstående småbarnsföräldrar, arbetslösa, hemlösa, nyanlända och personer med funktionshinder. Leverans sker i samarbete med följande organisationer: Röda Korset, Katarina Församling, Södermalms Stadsdelsförvaltning, Stockholms Moské, Västermalms Församling och Vandrarhemmet Gustaf af Klint. Ekonomisk möjlighet till detta har skapats tack vare donationer från Sopkökets följare, Norstedts, Avanza, Dice och nu även via bidraget från Arcus Sweden.

Swisha valfritt belopp eller 79 kr (vilket motsvarar en måltid) till nummer 123 386 23 80 med meddelandet: ”hjälpmåltid”

Restauranger kan ansöka om bidrag från Arcus krögarhjälp per mail till krogarhjalpen@arcussweden.se

relaterat

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons  • Firedropsannons
Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.