annons

SOPKÖKET får ekonomiskt bidrag från Arcus Swedens Krögarhjälp
Foto: Arcus

Sopköket får ekonomiskt bidrag från krögarhjälp

Krögarhjälpsinitiativ stöttar Sopköket i Stockholm i sommar med ett bidrag på 5 000 kr.

Krögarhjälpsinitiativ stöttar Sopköket i Stockholm i sommar med ett bidrag på 5 000 kr.

Bidraget avser hjälpa Sopköket att bedriva sin viktiga restaurangverksamhet med fokus på klimat och behövande i samhället som är särskilt utsatta i Covid-19-tider.

Under våren 2020 tog Arcus Sweden initiativet att starta ”Krögarhjälpen” för att bidra ekonomiskt till restauranger i Covid-19-krisen. Under sommaren skänker nu Arcus 5 000 kr till Sopköket i Stockholm med avsikt att kunna bidra till deras viktiga arbete för klimatet och behövande i samhället. Bidraget baseras på öronmärkta ekonomiska medel från försäljningsintäkterna av Arcus produktsatsning ”Snälleröds Krögarsnaps” som säljs på Systembolaget. Krögarsnapsen har tagits fram i samarbete med några av Sveriges mest tongivande krögare och under hela år 2020 avsätts 5 kr per såld förpackning till de restauranger som är i behov och ansöker till ”Krögarhjälpen”.

– Vi tycker att Sopköket gör en fantastisk insats genom att både minska matsvinnet och ta ett socialt ansvar i vår bransch. Jätteroligt att kunna vara med och bidra till deras viktiga arbete och ser fram emot att följa dem en lång tid framöver, säger Borko Zaric, försäljningsansvarig på Arcus Sweden och medarbetare inom Krögarhjälpen, samt Krögarsnapsen.

Sopköket bedriver restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm. De är nischade till både klimatsmarthet via gediget arbete mot matsvinn och till att hjälpa utsatta i samhället både via mat och jobbtillfällen. En del av deras verksamhet baseras på hjälpmåltider som de förser behövande med. Sopkökets mat baseras till minst 50 % utav råvaror som räddats från att kasseras från aktörer i Söderhallarna i Stockholm. Sedan 2015 har de minskat matsvinnet med inom kort 22 000 ton, skänkt över 8 800 måltider till behövande och 2019 växte teamet från tre till tolv personer, varav fyra av dessa tjänster innebar jobbtillfällen för människor i utanförskap.

Sedan Covid 19-krisens start har Sopköket donerat och levererat över 2 000 måltider till särskilt utsatta i samhället; äldre, ensamstående småbarnsföräldrar, arbetslösa, hemlösa, nyanlända och personer med funktionshinder. Leverans sker i samarbete med följande organisationer: Röda Korset, Katarina Församling, Södermalms Stadsdelsförvaltning, Stockholms Moské, Västermalms Församling och Vandrarhemmet Gustaf af Klint. Ekonomisk möjlighet till detta har skapats tack vare donationer från Sopkökets följare, Norstedts, Avanza, Dice och nu även via bidraget från Arcus Sweden.

Swisha valfritt belopp eller 79 kr (vilket motsvarar en måltid) till nummer 123 386 23 80 med meddelandet: ”hjälpmåltid”

Restauranger kan ansöka om bidrag från Arcus krögarhjälp per mail till krogarhjalpen@arcussweden.se

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.