Räkor värre än rött kött
Foto: Mostphotos

Räkor värre än rött kött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Rådet att undvika rött kött av klimatskäl har knappast någon undgått att höra. Nu kommer nästa larm. Det handlar om att räkor är värre ur klimatsynvinkel än biffen.

Forskare vid svenska Rise har lett en studie som handlar om hur olika sorters sjömat ger klimatavtryck och vilket näringsinnehåll de har.

Resultatet? Att vissa skaldjur har lika stor klimatpåverkan som nötkött, eller rentav mer.

Vi borde äta mer av fisk och skaldjur både på grund av innehåll och ur klimatsynvinkel – men vissa arter är klart tveksamma ur klimatsynvinkel.

Där finns räkorna och anledning till det är att de lever på stort djup, nära botten och fiskas med bottentrål vilket sammantaget gör att det går åt ganska mycket bränsle per kilo räka som dras upp ur vattnet. Det gäller inte minst om man jämför med att fiska arter som sill, torsk och andra.

Forskarnas studier visar att räkor, hummer och flera sorters plattfisk är de som har störst klimatpåverkan per kilo livsmedel av sjömaten.

Bränsleåtgången enligt ovan är ett skäl men ett annat är att andelen ätlig produkt per kilo fångst är ganska låg för dessa typer av sjömat.

relaterat

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari
Kampanj

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari

Nästa vecka gör Loa Falkman sin sista film i rollen som ICA-Stig. Hans efterträdare avslöjas den 31 januari och varje vecka fram till dess presenteras nya ledtrådar i reklamfilmerna och i ICAs övriga kanaler.

Stöttar barer med Irish Coffee-kit
corona

Stöttar barer med Irish Coffee-kit

Den irländska whiskeyproducenten donerar Irish Coffee-kit till barer och restauranger så att deras besökare kan göra en perfekt Irish Coffee hemma.

Besök The Hendrick’s Gin Palace tillsammans med facebookgruppen Vi som älskar gin!!
Event

Ginproducenten bjuder in till livesänt event

Under ett livesänt event den 18 december får vi möta ginproducentens Master Distiller och Global Brand Ambassador som tillsammans ger en exklusiv rundtur av destilleriet där tittarna har möjlighet att ställa sina frågor live.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.