Rådet att undvika rött kött av klimatskäl har knappast någon undgått att höra. Nu kommer nästa larm. Det handlar om att räkor är värre ur klimatsynvinkel än biffen.
Forskare vid svenska Rise har lett en studie som handlar om hur olika sorters sjömat ger klimatavtryck och vilket näringsinnehåll de har.
Resultatet? Att vissa skaldjur har lika stor klimatpåverkan som nötkött, eller rentav mer.
Vi borde äta mer av fisk och skaldjur både på grund av innehåll och ur klimatsynvinkel – men vissa arter är klart tveksamma ur klimatsynvinkel.
Där finns räkorna och anledning till det är att de lever på stort djup, nära botten och fiskas med bottentrål vilket sammantaget gör att det går åt ganska mycket bränsle per kilo räka som dras upp ur vattnet. Det gäller inte minst om man jämför med att fiska arter som sill, torsk och andra.
Forskarnas studier visar att räkor, hummer och flera sorters plattfisk är de som har störst klimatpåverkan per kilo livsmedel av sjömaten.
Bränsleåtgången enligt ovan är ett skäl men ett annat är att andelen ätlig produkt per kilo fångst är ganska låg för dessa typer av sjömat.