Abba öppnar krog med Frida Ronge & Thomas Sjögren
Foto: Abba

Pop up-krog med Frida Ronge och Thomas Sjögren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

På pop-up krogen Havets Bästa på Smögen den 13–15 augusti tolkar de skickliga kockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren sill på sitt eget sätt, tillsammans med Abba Kungshamn.

Sommaren är här med vågskvalp, barfotaspring och inte minst sillunch i solen. Sill – denna lilla fisk som är både näringsrik och klimatsmart, går att variera i oändlighet med lite nytänkande.

På Abba har man ända sedan starten 1838 tagit hand om det bästa från havet på ett hållbart sätt för att skapa måltidsupplevelser att samlas kring. Än idag har Abba all sin produktion i den idylliska fiskeorten Kungshamn på Västkusten, bara en brolängd från Smögen. Det är just där som Abba öppnar upp pop-up krogen Havets bästa tillsammans med Frida Ronge och Thomas Sjögren. I ett idylliskt sjömagasin med utsikt över Bohusläns klippor och Smögens fiskebodar dukas det upp för en ny upplevelse av sillen.

Efter en guidad visning förs gästerna med båt till pop up-krogen

Middagsgästernas upplevelse kommer att börja i Kungshamns hamn där den MSC-certifierade sillen lossas för att förädlas i ett stort bergrum som fungerar som ett naturligt och klimatsmart kylskåp. Efter en guidad visning där, förs gästerna med båt till pop-up krogen i sjömagasinet där Frida och Thomas välkomnar gästerna med mingel på bryggan.

Frida och Thomas har fått fria tyglar att tolka råvarorna från Abba för att förädla den uppskattade sillen. De 18 gäster som krogen rymmer bjuds både på innovativa nya serveringar och klassiker med en lockande twist. Hela menyn inspirerar till att upptäcka det gränslösa stim av möjligheter som havet och sillen erbjuder.

Inspirera gästernas smaklökar och vidga perspektivet för vad som är möjligt
att göra med sill

Både Frida och Thomas jobbar dagligen med råvaror från havet. Thomas Sjögren är den yngst vinnare genom tiderna av Årets Kock 2015, vinnare av TV-succén Kockarnas Kamp 2018 och krögare på Skärets Krog och Hampholmen på Smögen, samt Stora Hotellet i Fjällbacka och Grano i Göteborg.

– Jag har tidigare stuckit ut hakan och sagt att jag kan få vem som helst att tycka om sill. Det står jag fast vid. Vi vill visa att sill passar året om och inte enbart under högtider. Ännu roligare blir det när vi nu får vår egen krog, i sillens Mecka, där vi verkligen kan inspirera gästernas smaklökar och vidga perspektivet för vad som är möjligt att göra med sill, säger Thomas Sjögren.

Frida Ronge är ursprungligen en västkustdotter, som idag huserar som kreativ ledare på nordisk-japanska restaurangerna TAK och Unn i Stockholm. Frida är även ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC, och givetvis är också hennes restauranger MSC-märkta.

Jag vill veta var fisken kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt

– Jag arbetar enbart med hållbara råvaror från havet, givetvis även när det gäller sill. Jag vill veta var fisken kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Alla sillprodukter från Abba kommer från hållbara bestånd, vilket hjälper till att säkerställa att även framtida generationer kommer kunna njuta av fisk, säger Frida Ronge.

– Vi vill välkomna våra konsumenter hem till oss i Bohusläns skärgård för att uppleva Abba Kungshamns ursprung. Här har flera generationer av lokala fiskare, inköpare och fabriksanställda arbetat för att förse Sverige med hantverksmässig sill för alla tillfällen. Abba magasinet är en fantastisk plats, långt från vardagspulsen. Jag vet att Frida och Thomas kommer att servera en middag här som vi sent ska glömma – en hyllning till sillen, hantverket, ursprunget och gemenskap, säger Malou Yeung Kadir, Marketing Manager Abba.

Läs mer och boka här.

relaterat

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.