annons

Plocka din smaksymfoni på Hallongården
Foto: Säsongens bästa

Plocka din smaksymfoni på Hallongården

Anna Biärsjö driver den anrika släktgården Hallongården tillsammans med sin föräldrar Johan och Kerstin och maken Ola Biärsjö. Självplocket av bär och blommor är i full gång för sjunde säsongen.

Anna Biärsjö driver den anrika släktgården Hallongården tillsammans med sin föräldrar Johan och Kerstin och maken Ola Biärsjö. Självplocket av bär och blommor är i full gång för sjunde säsongen.

– Här är hallon hjärtat i verksamheten men vi odlar också sparris, jordgubbar, björnbär, krusbär, vinbär och massor av fina snittblommor, berättar Anna Biärsjö. Familjen flyttade till gården 1999 och sedan dess har verksamheten vuxit och förnyats. 2010 byggde de gårdsbutiken och nu finns också ett kafé här.

– Hallonplockningen är för många resans anledning men det är stor efterfrågan på möjligheten att plocka flera sorters bär. Förr var det vanligt med en vinbärsbuske i var mans trädgård men så är det inte idag i en liten villaträdgård. Vi bjuder in till att plocka en hel smaksymfoni. Vi har verkligen satsat på självplock och allt vi odlar håller premiumkvalitet. På 90-talet när det också fanns en del självplock var det ofta överblivet i odlingen som såldes billigt, säger Anna.

En stor del av deras hallon går direkt till hallonkonsumenter som kommer till gården och plockar eller köper i butiken men hallonen går också att hitta i butiker och på restauranger runt om i Sverige. Ett par ton av hallonen förädlar de själva till sylt, saft och hallonketchup. I gårdens kök förädlas hallonen med stor kunskap och varsamhet. De kokar sin marmelad och sylt i små satser i kopparkastruller för bästa smak. Flera gånger har produkterna prisats vid SM i mathantverk som anordnas varje år av Eldrimner. I höstas vann deras krusbärssylt guld med motiveringen ”perfekt kombination av sötma och syrlighet och en påtaglig krusbärssmak som hänger kvar länge. En sylt som gör en glad.”

Att familjen Biärsjö satsar på bär av högsta kvalitet har också inneburit att de fått leverera bär till både Nobelmiddagen och Svenska Kocklandslaget. Som odlare har man ett intensivt arbete på gården under hela säsongen. På Hallongården är de stolta över sin odling och odlingsteknik.

– Vi är inte ekologiska men vill inte heller kalla oss traditionellt konventionella. Det är viktigt för oss att arbeta proaktivt för att minimera användningen av bekämpningsmedel. Pappa Johan beskriver det som att odla hållbart för att värna om miljön och människan men att också ta hänsyn till grödan de odlar och se till att buskarna mår bra. Viktigast är att man tryggt ska kunna stoppa bären direkt i munnen, säger Anna.

Nytt på Hallongården är snittblommor. Här finns till exempel den vackra zinnian och den sirliga rosenskäran.

Vill man besöka Hallongården finns alla info på deras hemsida.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.