annons

Carlsberg Sverige introducerar Pladdling: Paddla och plocka skräp för våra svenska vatten
Foto: Carlsberg Sverige

Pladdling: Paddla och plocka skräp för våra svenska vatten

Plogging, att jogga och plocka skräp i naturen, har blivit en trend i Sverige och i flera andra länder. Nu introduceras pladdling.

Plogging, att jogga och plocka skräp i naturen, har blivit en trend i Sverige och i flera andra länder. Nu introduceras pladdling.

Pladdling innebär att paddla kajak och samtidigt plocka upp skräp för att bidra till renare vatten. Initiativet är ett samarbete med GreenKayak, som lånar ut kajaker gratis i utbyte mot att man plockar skräp under paddlingsturen och delar det i sociala medier.

Carlsberg är partner till miljöorganisationen GreenKayak, som erbjuder frivilliga att gratis låna och paddla kajak, i utbyte mot att man plockar upp skräp i vattnet under sin kajaktur och sen delar det i sociala medier. GreenKayak har haft stor framgång i städer som Köpenhamn och Berlin, och hittills har över 25 ton skräp plockats upp från vattnet. Nu kommer de gröna kajakerna till Sverige.

I sommar kommer totalt tio kajaker att finnas tillgängliga för att låna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Kajakerna är gjorda för två personer och är säkra och stabila för nybörjare. Flytväst och utrustning inklusive skräphink ingår. All plast och skräp som samlas in, sorteras och räknas.

– I sommar firar många semestern hemma i Sverige och pladdling är en perfekt aktivitet för att upptäcka vår fantastiska natur runt om i landet och bidra till renare vatten och en bättre framtid. Det spelar mindre roll om man lånar en kajak via GreenKayak, eller använder sin egen. Alla kan vara med och pladdla, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.

En viktig del av Carlsberg Sveriges hållbarhetsarbete handlar om att minska företagets totala klimatpåverkan, där arbetet med mer klimatsmarta förpackningar är viktigt. Genom att minska användningen av nytillverkad plast, öka andelen återvunnet material och ha mer cirkulära förpackningslösningar kommer man en bit på vägen.

– Plast är en viktig råvara som kan återanvändas igen och igen, men då måste den först återvinnas. I naturen gör plast skada och ingen nytta. Med initiativet vill vi bidra till att lyfta hållbarhetsfrågan och minska mängden plast och skräp i våra vatten, säger Anna Anderberg.

Här hittar du GreenKayak by Carlsberg i sommar:

Stockholm: 2 kajaker på Klara Strand Café och 2 kajaker på Mälarpaviljongen
Göteborg: 2 kajaker på Point 65
Malmö: 2 kajaker på Kommendanthusets Kafé
Jönköping: 2 kajaker på Point 65

Mer information om uthyrningsställen och bokning av GreenKayak finns här.

Låna en gratis kajak i sommar, eller ta din egen, pladdla och tagga #pladdling och #GreenKayak i sociala medier.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.