Mathias Dahlgren öppnar restaurang på paradisö
Foto: Ibrahim Mausoof

Öppnar restaurang på paradisö

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Stjärnkocken vidgar vyerna när han för första gången under sin karriär öppnar en restaurang utanför Sveriges gränser.

Nu tar Mathias Dahlgren sin internationellt kända och uppmärksammade matfilosofi om det naturliga köket hela vägen till Maldiverna och den exklusiva resorten Soneva Jani. På restaurangen, som heter Overseas by Mathias Dahlgren, kommer det att serveras rätter baserade på färska närodlade råvaror och fisk fångad i närliggande vatten.

Overseas by Mathias Dahlgren serverar de främsta råvarorna Maldiverna och dess omnejd har att erbjuda. Restaurangen har en avslappnad atmosfär och är belägen på bryggorna ute i Indiska oceanens turkosa vatten. Mathias Dahlgren kom första gången till Maldiverna och Soneva Jani när han besökte den närliggande resorten Soneva Fushi för ett gästspel i början av 2019. Där och då väcktes intresset och fascinationen för platsen och deras hållbarhetsarbete med närodlade råvaror och regionalt fiske. Efter besöket fick han frågan från lyxresortens grundare om att öppna upp en egen restaurang på Soneva Jani. En idé som Mathias välkomnade med öppna armar.

– Ägarna av Soneva uppskattar det jag gör i Sverige och ville att jag skulle göra något liknande hos dem på Maldiverna, men för mig är det viktigt att anpassa restaurangen utifrån platsen och den sinnesstämning som gästerna är i vid besöket. För mig och mitt team har det varit en rolig och spännande utmaning att skapa en ny restaurang med helt andra förutsättningar än dem vi är vana vid, på en plats där alla har en otrolig respekt för naturen. Det är också en fantastisk möjlighet för oss att möta en helt ny publik, säger Mathias Dahlgren.

Menyn på Overseas by Mathias Dahlgren har ett tydligt fokus på grönsaker och mat från havet. Fisk och skaldjur fångas hållbart i regionala vatten, medan majoriteten av grönsakerna, frukten, salladerna och örterna skördas nyplockade från Soneva Janis egna ekologiska trädgårdar. Exempel på rätter och smakbild är Träkolsgrillad fisk i salladswrap med svartpeppar, koriander, lime och chili, Hot & sour tofu med kål, ingefära, salladslök och sesam samt Grillad grön sparris och maldivisk strandkål med ramslöksmajonnäs och purjolöksaska.

Restaurangen har 24 platser och serverar såväl lunch som middag, en sittning per tillfälle, där serveringen utgår ifrån en specialkomponerad ”Chef’s Choice”-meny. Den framtagna menyn innehåller ett brett urval av ingredienser och tillagningstekniker, lagade på råvaror både från trädgården och havet. De som vill äta mindre, fortare eller uppgradera sin måltid kan välja att både addera och avstå rätter eller helt enkelt be-ställa rätter som enskilda serveringar. Under lunchtid serveras en något kortare version av ”Chef’s Choice”. För den som önskar finns dessutom ett brett utbud av veganska alternativ.

Mathias Dahlgren är tillsammans med ett handplockat team nere på Maldiverna före och under öppningsveckorna. För att säkerställa att restaurangen även fortsättningsvis håller den höga kvaliteten och standarden som är Mathias signum gällande mat, service och kultur kommer två av hans tidigare medarbetare från Matbaren att stanna kvar på ön.

– Det här är en fantastisk möjlighet för mig och mina medarbetare att utvecklas och lära oss något nytt. Jag vet att Joakim Mering Andersson och Ida Isaksson som idag arbetar med mig i Matbaren kommer att representera vår ide här på Maldiverna på ett klokt sätt, säger Mathias Dahlgren.

OM SONEVA JANI
Soneva Jani ligger på ön Medhufaru i en cirka 5,6 kilometer lång lagun, Noonu Atoll. Lagunen nås enklast med sjöflygplan från Malés internationella flygplats, en resa som tar 35 minuter eller med motorbåt från Soneva Fushi som tar 60 minuter.

Totalt fem öar omger lagunen Noonu Atoll, var och en med mjuk vit sand och ett landskap täckt av rik tropisk vegetation. Fyra av de fem öarna kommer att förbli orörda, och på den femte ön ligger Soneva Jani bestående av 24 övervattensvillor och tre övillor. Övervattensvillorna är fördelade över den vidsträckta lagunen och erbjuder avskildhet och vidsträckt utsikt över Maldivernas turkosa vatten.

relaterat

Vinnaren av Ät!Stockholm 2020!
Utmärkelser

Vinnaren av Ät!Stockholm 2020

Laget Nytt & Nyttigt med företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco i spetsen stod till slut som vinnare i Ät!Stockholm 2020.

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord
Alkoholfritt

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord

Alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren, särskilt alkoholfri öl. Nu visar färsk statistik att försäljningen av alkoholfri öl på nätet har slagit rekord i coronatider.

Världens bästa bar finns i London
Utmärkelser

Världens bästa bar finns i London

Den 5 november direktsändes prisutdelningen, där över 500 internationella personer med insyn i branschen har röstat fram världens 50 bästa barer.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.