Absoluts nya odlingskoncept uppmuntrar 400 gårdar att odla mer hållbart
Foto: The Absolut Company

Nytt odlingskoncept uppmuntrar gårdar att odla mer hållbart

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Nu inför Absolut Vodka utökade hållbarhetskrav på odlingen av det vete som är huvudingrediens i Sveriges mest exporterade livsmedelsprodukt.

Nu blir Absolut Vodka tillsammans med sina odlare ännu mer hållbara. Med de nya hållbarhets- och kvalitetskraven värderar Absolut Vodka, utifrån ett poängsystem, vilka åtgärder veteodlarna vidtar för klimatet, jordhälsan och den biologiska mångfalden. Här uppmuntras odlarna att arbeta aktivt för minskade koldioxidutsläpp, minskat växtnäringsläckage, förbättrade möjligheter till fortsatt god avkastning från odlingen och mångfald för växter och djur.

– Vi har länge haft ett fantastiskt samarbete med gårdarna här i södra Sverige. Visst ställer vi tuffa krav på hållbarhet, men jag upplever att våra leverantörer har förståelse för varför vi gör det. Vårt mål är tillverka våra produkter på ett så schysst sätt som möjligt, säger Anna Schreil, produktionschef på Absolut Vodka.

Det nya odlingskonceptet utgår från vetskapen att varje gård som levererar vete till Absolut Vodka är unik. Därför uppmuntras en mängd olika förbättringsåtgärder som ger poäng utifrån vilken effekt de har på bland annat kvalitet, hållbarhet och biologisk mångfald. När en gård uppnått en viss poängnivå kan odlaren åtnjuta en höjd ersättning.

– Vi tror på att låta lantbrukarna avgöra vilka åtgärder som passar just deras gård och deras förutsättningar bäst, i stället för att tvinga in någon i ett specifikt odlingssystem. Vi har höga krav på kvalitet och hållbarhet och väljer därför att utöver fler hållbarhetsinsatser även premiera högt stärkelseinnehåll mer än tidigare. Det är ju trots allt stärkelsen vi omvandlar till etanol i vår produktion, säger Karin Skoog chef för produktionsplanering på destilleriet.

Ökat fokus på hållbara leveranskedjor
Absolut Vodkas destilleri i skånska Nöbbelöv är redan ett av världens mest hållbara och släpper idag ut 98 procent mindre koldioxid än genomsnittligt (Källa: BIER 2018). Men endast en bråkdel av utsläppen kommer från den egna produktionen. Det har inneburit ett extra fokus på utsläppsminskning och hållbarhet i andra delar av värdekedjan, genom exempelvis samarbeten och kravställning på leverantörer.

– Ett bra samarbete och en aktiv dialog med våra leverantörer är avgörande för vårt hållbarhetsarbete. Genom att främja hållbarhetsåtgärder på omkring 400 odlingar i södra Sverige kan vi bidra till minskade utsläpp, bättre odlingsjord och ökad biologisk mångfald, säger Thomas Olsson senior rådgivare på Absolut.

relaterat

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Espresso House bekämpar ensamhet
Välgörenhet

Espresso House bekämpar ensamhet

Julen närmar sig och inför säsongen introducerar Espresso House konceptet CupTogether i syfte att bekämpa ensamhet i samhället.

De kan bli Årets Ölutvecklare 2021
Utmärkelser

De kan bli Årets Ölutvecklare 2021

Årets Ölutvecklare är utmärkelsen som hyllar insatser för den svenska ölkulturen, och nu har juryn enats om årets tre nominerade kandidater.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.