Sveriges krögare går samman för att få slut på pandemin
Foto: Vaccine Forward

Nytt initiativ för att få slut på pandemin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Fredag 29 oktober genomför en mängd välkända kockar, krögare och konditorer ett gemensamt initiativ. Syftet är att uppmärksamma vikten av att hela världens befolkning får tillgång till vaccin.

Idag fredag den 29 oktober släpps en film där ett flertal av Sveriges främsta krögare och konditorer deltar. I filmen förklarar kockarna varför det är så viktigt att hela världen får tillgång till vaccin och tittaren uppmanas att skänka vaccinationer till världens fattigaste länder. På cirka 150 restauranger i Sverige kommer affischer sättas upp och menykort delas ut till restauranggästerna. Insamlingsorganisationen Vaccine Forward står bakom initiativet tillsammans med branschorganisationen för besöksnäringen Visita.

– Här i Sverige har 83 procent av befolkningen fått minst en vaccination mot covid-19, medan samma siffra i världens fattigaste länder bara är 3 procent. Det här initiativet är ett sätt att väcka uppmärksamhet och få flera att vara med och skänka pengar. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Elisabeth Thand Ringqvist, initiativtagare och medgrundare till Vaccine Forward.

Filmen syftar till att uppmärksamma att långtifrån alla i världen har tillgång till vaccin och betona vikten av att hjälpa dem att få det. Genom att samla in pengar till vaccin för de som inte har råd, så minskar risken för att viruset muterar, sprids vidare och orsakar en ny pandemi. Flertalet välkända kockar som Jennie Walldén, Daniel Roos, Sandra Mastio, Erik Videgård, PG Nilsson, Fredrik Eriksson, Siri Barje, Johan Jureskog och Malin Söderström deltar. Även Niklas Ekstedt, Mat-Tina, Tareq Taylor och Carl Jan Granqvist stöttar initiativet i sina sociala medier.

– För oss är det inget mindre än en självklarhet, eller rent av vårt ansvar, att vara delaktiga i kampanjen. Och jag vill uppmana alla andra krögare att göra detsamma. Om vi ska få njuta av ett öppet samhälle och levande krogliv behöver alla vaccineras, så att inte mutationer kan utvecklas och komma till Sverige, säger PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier där bland annat Sturehof och Riche ingår.

Vaccine Forward är en ideell organisation som hittills har samlat in över 16 miljoner kronor via GAVI (Globala Vaccinalliansen), för att öka vaccinationsgraden i världens fattigaste länder. Vaccin Forward är nominerad av Dagens Industri till Årets Samhällsförändrare och har etablerat samarbeten med Kry, Doktor24, Coop och fått donationer ifrån alltifrån Sparbanken Sörmland, Länsförsäkringar, Verdane, Quantum, Rasmussengruppen, Wallenius Lines och Zendesk. Vaccine Forward är medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande.

relaterat

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

The Balvenie lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik
Kampanj

Lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik

Den skotska whiskyproducenten The Balvenie lanserar nu The Balvenie DoubleWood Skis. Skidorna är tillverkade för hand av Åre Skidfabrik med sidkanter av amerikansk ek i begränsad upplaga.

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll
Restaurang

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll

I dag öppnar Idre Himmelfjälls nya restaurang Renen och Älgen, som är en del av mångmiljonsatsningen på den nya fjälldestinationen.

Forskning om svensk vinkultur belönas
Utmärkelser

Forskning om svensk vinkultur belönas

I år tilldelas Håkan Jakobsson, Fil dr vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, 150 000 kronor för sitt forskningsprojekt kring handelshuset Suck & son.

Tjoget firar 6 år på 50 Best Bars – i år placerade på plats 40
Utmärkelser

Två svenska barer bland världens 50 bästa

The World’s 50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer. Den 7 december avslöjades årets lista och på den finns svenska barerna Lucy’s Flower Shop och Tjoget.

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.