Spritvarumärket Jameson har lanserat The Mindful Initiative, som syftar till att uppmärksamma och förbättra det mentala välmåendet bland unga män tillsammans med Movember.
Psykisk ohälsa bland män har ökat med fyra procent mellan åren 2006 och 2018, och av dem är störst andel unga män. Att våga prata om hur vi mår och stötta varandra kan göra stor skillnad för någon som mår dåligt. Trots det misstänker en av två att en manlig vän mår psykiskt dåligt och samtidigt är det fler än var fjärde som inte vet hur, eller orkar göra något för att hjälpa denne vän.
Coronarestriktionerna har lättat och Sverige har återigen öppnat upp för socialt umgänge och större folksamlingar. En tid av pandemi och isolering har resulterat i oro hos många, framför allt hos de som redan lider av psykisk ohälsa. Men redan innan pandemin såg vi en ökning av nedsatt psykiskt välbefinnande, och enligt en studie* från Folkhälsomyndigheten har psykisk ohälsa ökat med cirka fyra procent bland unga män de senaste 15 åren. Av befolkningen (16–84 år) var det 2018, enligt studien, 17 procent som uppgav att de har nedsatt psykiskt välbefinnande, varav 36 procent var unga män.
Vid psykisk ohälsa är det livsavgörande att det finns vänner eller andra närstående som den drabbade kan prata med och få stöd av. Trots det uppger 15 procent av alla unga män (25–35 år) att de inte har någon att prata med när de mår dåligt. Det visar en ny undersökning som Norstat har genomfört på uppdrag av Jameson. Mer än varannan (54 procent) tillfrågad misstänker att en manlig vän mår psykiskt dåligt, samtidigt som mer än en fjärdedel (27 procent) uppger att de inte vet hur, eller orkar hjälpa denna vän att må bättre. Undersökningen har genomförts som del av Jamesons engagemang i Movember, den ledande välgörenhetsorganisationen för manlig hälsa.
– För att uppmärksamma alla om hur viktigt det är att prata med varandra när vi mår dåligt och att vi med små medel kan göra positiv skillnad, lanserar vi nu, tillsammans med Movember, The Mindful Initiative. Att ta hand om varandra och uppmärksamma mental ohälsa är en viktig del i hur vi kan hjälpa varandra att tillsammans må bättre i dagens samhälle, säger Johanna Elshult, Senior Brand Manager Dark Spirits på Pernod Ricard.
Barer och svenska bartenders bidrar till att främja mental hälsa
För tredje året i rad stöttar Jameson välgörenhetsorganisationen Movember, som de är officiell partner till. Som del i detta engagemang lanserar Jameson nu undersökningen The Mindful Initiative för att få fler svenskar att våga prata om psykisk ohälsa bland unga män. För att skapa uppmärksamhet och sprida kunskap i frågan har dryckesvarumärket även aktiverat sitt nätverk och tagit fram en välgörenhetskalender, Jameson Movember Calendar. Tillsammans med 12 av Sveriges mest framstående bartenders har de dessutom tagit fram 12 Movember-drinkar, som kommer att finnas tillgängliga under november månad på populära barer runt om i Sverige. Drinkarna återspeglar en person som bartendern mår bra av att umgås med – en hyllning till olika personligheter som sprider glädje åt andra.
Kalendern och drinkarna kommer säljas på de engagerade barerna och syftar till att uppmuntra dialogen kring dessa viktiga ämnen. Kalendern betalas enkelt via en QR-kod och pengarna går oavkortat till Movember. Utöver de pengar som samlas in via försäljning av kalendern skänker Jameson som företag 150,000 kronor till Movember.
Kunskap om vad vi kan göra när en vän mår dåligt räddar liv
Över hälften av respondenterna i undersökningen misstänker att en vän mår psykiskt dåligt. Tyvärr anger samtidigt mer än var fjärde (27 procent) av alla tillfrågade att de inte vet hur eller orkar hjälpa denne vän.
– Det är viktigt att vi öppnar upp för samtal och vågar fråga våra vänner hur de egentligen mår, hellre för ofta än för sällan, eftersom de som mår dåligt ibland kan ha svårt att öppna upp om sin mentala hälsa. Jameson vill vara del av en positiv förändring kopplat till detta genom att tillhandahålla kunskap och verktyg för att förbättra det mentala välbefinnandet. Vi tror på styrkan i gemenskap och känslan av tillhörighet – tillsammans är vi starkare, säger Johanna Elshult.
Så stöttar du en vän som mår dåligt**
• Våga fråga hur personen mår. Välj gärna en tid och plats där ni kan prata ostört. Ibland kan det vara lättare att prata om man gör någonting under tiden, till exempel tar en promenad.
• Lyssna öppet och utan att döma. Visa att du lyssnar genom att nicka, humma eller söka ögonkontakt. Ställ följdfrågor. Undvik att direkt börja ge råd eller berätta om egna erfarenheter.
• Förmedla hopp. Berätta att ni tar er igenom det här tillsammans och att de allra flesta som mår psykiskt dåligt blir bättre. Du kan också erbjuda dig att ta fram information som kan vara till hjälp för personen.
• Om personen mår mycket dåligt, uppmuntra till att söka professionell hjälp. Ta inte själv rollen som personens behandlare. Du kan erbjuda dig att hjälpa till att boka en tid eller följa med på besöken.
• Det är vanligt att personer som mår dåligt fastnar i att älta samma saker eller oroa sig överdrivet mycket. Då kan personen behöva hjälp att byta fokus så att den får tänka på något annat en stund.
• Respektera om personen inte vill prata. Säg att du finns där om den ändrar sig.
• Ha tålamod. Visa att du finns där om hen vill prata eller göra något. Hör av dig och håll kontakten, även om personen inte är lika social som vanligt.
• Du kan hjälpa genom att själv vara ärlig med hur du mår eller berätta när du går igenom en tuff period. Det bidrar till ett öppet klimat där fler vågar öppna upp sig.
Här finns drinkarna och kalendern under november
• Animo, Stockholm
• Barabicu, Göteborg
• 20Hundra5, Stockholm
• A Bar Called Gemma, Stockholm
• Hötorget Kvarterskrog & Bar, Stockholm
• Bar Hommage, Stockholm
• Facit Bar, Umeå
• Häktet Vänster, Stockholm
• Bar Bruno, Göteborg
• The Circus, Västerås
• Boca, Norrköping
Mer statistik från undersökningen The Mindful Initiative
• Drygt sex av tio slappar/hänger helst med sina vänner för att må bra (65 procent).
• Nästan åtta av tio (77 procent) uppger att de vill träffa nya vänner. 36 procent anger att de vill träffa nya vänner men inte har tid eller vet hur.
• Mer än sju av tio vill helst prata med en vän om svårare frågor i hemmet (76 procent).
Om undersökningen The Mindful Initiative
Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Jameson under perioden 27 september – 6 oktober 2021. Norstat genomförde totalt 1031 intervjuer, vilket gav en deltagarfrekvens på 25,3%. Målgruppen var unga män 25-35 år. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Norstats slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat.
Läs gärna mer om Movember här.
För mer information om Jamesons engagemang i Movember: Jameson Irish Whiskey | Stolt partner till Movember
* https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/nedsatt-psykiskt-valbefinnande/
**Källa: Fokus psykisk hälsa, Folkhälsomyndigheten