annons

Foto Arla
Foto Arla

Ny ost från Jämtland

På nordiska stjärnkrogar

Nu lanserar Arla Unika ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund. Namnet är Guldklimp och den är full av umami och proteinkristaller. Osten kommer att serveras på utvalda restauranger i Sverige och Danmark och finns att köpa i Arla Unikas butiker.

Arla Unikas svenska flaggskeppsost är här – Guldklimp. Det är varumärkets tredje svenska ost, där Koryfé, som tillverkas på mejeriet i Östersund, och Hallands Himmel, som tillverkas på mejeriet i Kvibille, är framgångsrika föregångare.

– På mejeriet här i Östersund får vi varje dag in mjölk från jämtländska Arlabönder. Med utsikt över Storsjön producerar vi sedan god ost till hela Sverige. Vi är så stolta över att nu producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Kenneth Severin, Arlas mejerichef i Östersund.


Den nya osten Guldklimp är en av Arla Unikas experimentella mejeriprodukter, som utvecklas för de skickligaste kockarna i Norden. Foto: Arla

Guldklimp är en så kallad grynpipig ost som först lagras i tolv månader, därefter mognadslagras den i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil. Den har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur. Resultatet är en ost full av proteinkristaller, som glittrar i solen likt små guldklimpar – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

– Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum. Helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.

Guldklimp är en Unika X ost, och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark, samt finns att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, i Torvehallerne i Köpenhamn och i Klostergade i Århus

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.