Nu vill vi dricka öl på krogen i stället för i hemmet
Foto: Carlsberg

Nu vill vi dricka öl på krogen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

En ny Sifo-undersökning visar att 6 av 10 svenskar planerar att ta en öl på krogen inom den närmaste tiden och den vi helst skulle vilja ha som sällskap är Leif GW Persson.

Efter ett och halvt års väntan, lyftes pandemirestriktionerna och enligt Sifo-undersökningen Dryckeskollen, som genomförs på uppdrag av Carlsberg Sverige, är det nu många svenskar som längtar efter att besöka en restaurang för att dricka en öl. Sex av tio svenskar (67 procent av männen och 47 procent av kvinnorna) planerar att ta en öl på krogen inom en snar framtid.

– Att kunna dricka en kall fatöl på krogen är något som många har sett fram emot. Det bekräftas även av undersökningen som visar att de flesta helst tar en öl på en restaurang eller tillsammans med vänner, men att många inte har velat göra det under pandemin, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Öl hemma byts ut mot öl på krogen
Det är på en restaurang eller i vänners sällskap som de flesta föredrar att ta en öl – endast en av tio (13 procent) av dem som dricker en öl då och då, gör det helst själv i hemmet. Men även om fler kommer att gå ut för att dricka öl, så kommer inte konsumtionen att gå upp enligt undersökningen. Den flyttas i stället tillbaka från hemmet till krogen. På frågan om man kommer att dricka mer eller mindre öl efter att pandemirestriktionerna har släppts den 29 september, svarade 87 procent att de kommer att dricka lika mycket öl som tidigare. Endast 4 procent svarade att de skulle dricka mer öl och lika få uppgav att de skulle dricka mindre öl.

Öl är drycken flest längtar till att beställa på krogen
De allra flesta (42 procent) av de som ingick i undersökningen, både öldrickare och icke-öldrickare, såg mest fram emot att beställa en maträtt på en restaurang när restriktionerna har tagits bort. När det gäller drycker var det däremot öl som stod klart högst i kurs; 13 procent (22 procent av männen och 5 procent av kvinnorna) såg mest fram emot att beställa en öl, fem procent ett glas vin och fyra procent var mest sugna på att ta en drink i baren. Bland män i åldern 20 till 29 år var det hela 36 procent som såg mest fram emot att beställa en öl.

Kändisen vi helst tar en öl med krogen
Dryckeskollen visar också vilken kändis vi helst skulle vilja ha som sällskap över en öl på krogen. I toppen av listan hamnar Leif GW Persson, följd av Kronprinsessan Victoria och Anders Bagge. På delad fjärdeplats återfinns Zara Larsson och Janne Andersson, tränare för herrlandslaget i fotboll.

Vilken känd person skulle du helst ta en öl med på restaurangen eller krogen?

1) Leif GW Persson (21 procent)
2) Kronprinsessan Victoria (10 procent)
3) Anders Bagge (7 procent)
4) Janne Andersson (6 procent)
4) Zara Larsson (6 procent)
6) Charlotte Kalla (5 procent)
7) Zlatan Ibrahimovic (4 procent)
8) Pernilla Wahlgren (3 procent)
8) Ernst Kirchsteiger (3 procent)
10) Malou von Sivers (0,3 procent)
28 procent svarade ”Ingen av ovanstående” och 6 procent ”Tveksam, vet ej”

Om undersökningen
Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Carlsberg Sverige. Den bygger på ca 1100 intervjuer, bland svenska allmänheten i åldern 20 till 79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan den 28 september och 1 oktober 2021.

relaterat

Tully Snug Sessions återvänder med gratis endagsfestival
Event

Gratis endagsfestival återvänder

Whiskeyproducenten Tullamore D.E.W. följer upp fjolårets succé och presenterar åter Tully Snug Sessions. En gratis endagsfestival som bjuder på stand-up och musik lördag den 16 oktober.

Julfirandet börjar redan i oktober
Event

Julfirandet börjar redan i oktober

Den 12 oktober öppnar Haymarket by Scandic tillsammans med Blossa upp dörren till Rum 24, ett unikt hotellrum som inretts till bredden med exklusivt julpynt, braskamin och känslan av att fira jul i kubik.

Stellagalan 2021 - här är alla vinnarna på galan som inte borde behövas
Utmärkelser

Stellagalan 2021 – här är alla vinnarna

För fjärde året i rad koras pristagare inom nio kategorier på Stellagalan. Samtliga nominerade och vinnare är utvalda av kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.