Nära var fjärde nykter på nyårsafton
Foto: Mostphotos

Nära var fjärde nykter på nyårsafton

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

23 procent av svenskarna planerar en vit nyårsafton i år, det visar en färsk undersökning.

Det är framförallt unga och kvinnor som väljer bort alkoholen på årets sista dag. 70 procent av männen mot 63 procent av kvinnorna kommer dricka – och dessutom gärna starksprit.

När WW ViktVäktarna låter Sifo fråga svenska folket om och vad de planerar att dricka för alkoholhaltiga drycker på nyårsafton framkommer att 23 procent inte tänker dricka alkohol alls. Fler kvinnor (26%) än män (21%) svarar så. Intressant nog är det också betydligt fler unga än äldre som firar nyktert: 27 procent bland de som är 16–34 väljer ett nyktert nyår jämfört med 24 procent av de som är 35–55 år och 20 procent av de som är 56–79 år.

– Under rådande omständigheter känns det positivt att så många väljer att fira ett vitt nyår. Det är självklart inget fel i att fira in det nya året med lite bubbel eller annan alkohol man uppskattar, men i år mer än någonsin förr gäller det att göra det med stor försiktighet för att inte riskera sin egen eller andras hälsa, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Bland de som kommer att dricka alkohol så föredrar flest att skåla i champagne (44%), vin (40%) och öl (24%). Betydligt fler män (40%) än kvinnor (8%) väljer att dricka öl. Det är också väldigt många fler män som väljer att dricka starksprit på nyårsafton: 15 procent av männen mot 3 procent av kvinnorna kommer att dricka nubbe/shot och 16 procent av männen mot 9 procent av kvinnorna kommer att hälla upp en drink eller två.

Från undersökningen:
Kommer du att dricka alkohol på nyårsafton?

AllaMänKvinnor
Ja, vin40%39%41%
Ja, champagne44%45%43%
Ja, öl24%40%8%
Ja, nubbe/shot9%15%3%
Ja, cider5%5%6%
Ja, drinkar13%16%9%
Ja, annat2%3%2%
Nej, jag kommer inte dricka alkohol23%21%26%
Vet ej10%9%11%
Ja – någon form av alkohol67%70%63%
Bas1 225620605

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 december 2020.
Totalt intervjuades 1225 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

relaterat

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari
Kampanj

Nya ICA-Stig avslöjas i slutet på januari

Nästa vecka gör Loa Falkman sin sista film i rollen som ICA-Stig. Hans efterträdare avslöjas den 31 januari och varje vecka fram till dess presenteras nya ledtrådar i reklamfilmerna och i ICAs övriga kanaler.

Stöttar barer med Irish Coffee-kit
corona

Stöttar barer med Irish Coffee-kit

Den irländska whiskeyproducenten donerar Irish Coffee-kit till barer och restauranger så att deras besökare kan göra en perfekt Irish Coffee hemma.

Besök The Hendrick’s Gin Palace tillsammans med facebookgruppen Vi som älskar gin!!
Event

Ginproducenten bjuder in till livesänt event

Under ett livesänt event den 18 december får vi möta ginproducentens Master Distiller och Global Brand Ambassador som tillsammans ger en exklusiv rundtur av destilleriet där tittarna har möjlighet att ställa sina frågor live.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.