Minskad klimatpåverkan inom dryckesbranschen visar ny rapport
Foto: Sveriges Bryggerier

Minskad klimatpåverkan inom dryckesbranschen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Dryckesbranschens klimatpåverkan minskar visar en ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI).

Dryckesbranschens klimatinitiativ (DKI) har idag 57 deltagare. Tillsammans står dessa för närmare 84 procent av dryckesvolymerna i Systembolagets fasta sortiment. Förra året var siffran 80 procent. 2020 var ett omskakande år på grund av pandemin, med stora utmaningar i hela kedjan från odling, produktion, logistik till försäljning och fram till slutkunden.

– I likhet med förra året har arbetet gjorts under pressen av en rådande global pandemi. Trots utmaningar har Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) vuxit i antal deltagare och visat på framåtskridande. Vi är på väg mot målet och känner oss stärkta i tron på att samverkan är nyckeln till framgång, säger Anna De Geer VD för SVL, Sprit & Vinleverantörsföreningen.

– Resultaten i årets rapport visar på steg i rätt riktning. Vår klimatpåverkan per liter dryck är låg och har minskat sedan första rapporteringen för verksamhetsåret 2018, säger Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier.

Resultatet i rapporten är ett viktigt steg mot det långsiktiga målet att branschen ska vara klimatneutral 2045. Nytt för i år är att DKI i samverkan har satt upp fyra övergripande mål fram till 2030:

1. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter i utlandet.

2. 100% resurseffektiva och materialåtervinningsbara förpackningar

3. 100% förnybar el och energi i den egna verksamheten samt en ökande andel i hela leverantörskedjan

4. En strategi för mätbar primärproduktion och odling

– Vilka de långsiktiga konsekvenserna av pandemin blir vet vi ännu inte, men både företag och beslutsfattare i Sverige, EU och globalt pratar om en grön omstart. Det gör även deltagarna i DKI. Genom vårt gemensamma initiativ vill vi inspirera och sporra varandra till att fortsätta hålla hållbarhet högt på agendan, säger Sara Norell, Direktör Sortiment, Inköp & Varuförsörjning på Systembolaget.

Ta del av rapporten här.

relaterat

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Espresso House bekämpar ensamhet
Välgörenhet

Espresso House bekämpar ensamhet

Julen närmar sig och inför säsongen introducerar Espresso House konceptet CupTogether i syfte att bekämpa ensamhet i samhället.

De kan bli Årets Ölutvecklare 2021
Utmärkelser

De kan bli Årets Ölutvecklare 2021

Årets Ölutvecklare är utmärkelsen som hyllar insatser för den svenska ölkulturen, och nu har juryn enats om årets tre nominerade kandidater.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.