annons

Matbaren Mathias Dahlgren
Foto: Magnus Mårding

Mathias Dahlgren genomför Matbarens största förändring någonsin

Mathias Dahlgren öppnade Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm 2007. Vid den tidpunkten var Matbaren en banbrytande restaurang som den svenska matscenen inte tidigare sett. Sedan dess har restaurangen utvecklats med samtiden men menyn har haft samma utformning, fram tills nu.

Mathias Dahlgren öppnade Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm 2007. Vid den tidpunkten var Matbaren en banbrytande restaurang som den svenska matscenen inte tidigare sett. Sedan dess har restaurangen utvecklats med samtiden men menyn har haft samma utformning, fram tills nu.

Få nutida restauranger har förändrats så lite som Matbaren har gjort sedan öppningen 2007. Restaurangen har löpande bytt ut rätter på menyn men det är först nu som en stor förändring av hela menystrukturen sker.

Det finns något kittlande i att ständigt utmana gastronomin och hur man kan tänka kring matlagning. Nu är det rätt tid att förändra menyn och gästupplevelsen. Vi har genom åren skapad ett stort antal rätter som uppnått signaturstatus och dessa ska fortsatt ha en viktig plats, men det får nu sällskap av nya rätter som utmanar såväl köket som gästerna, säger Mathias Dahlgren.

Den nya menyn är uppdelad i tre huvuddelar. Inom varje kategori kommer rätterna kontinuerligt bytas ut efter säsong och inspiration.

Råvaran i fokus
Genom Mathias Dahlgrens matfilosofi om det naturliga köket har den goda råvaran och hantverksmässiga produkter alltid haft en central plats i matlagningen. Nu utmanar Mathias den naturliga smaken ytterligare genom att skapa nya rätter där en enskild råvara står i centrum på tallriken på ett mer framträdande och självstående sätt än tidigare.

Matbarens fyra rätter
Rätterna som presenteras under Matbarens fyra rätter är något som är nytt för Mathias Dahlgrens restauranger. Det kan vara ett tillagningssätt, en smakkombination, en råvara eller något annat. Fyra nya rätter som ger köket en frihet att utmana sig själv och ett sätt att arbeta kreativt med vad som känns inspirerande här och nu. En nyskapad nyhet kan med tiden bli en framtida klassiker.

Klassiker
Klassikerna på menyn kommer att bytas ut löpande och består av rätter som under årens lopp varit älskade av gästerna och som uppnått signaturstatus. Menyklassikerna kommer uppdateras löpande efter säsong. En klassiker på menyn är aldrig en nyhet. Det är alltid något som tidigare serverats i Matbaren.

Karaktäristiskt för Matbaren är dess mellanrätter, som beställs och serveras löpande under sittningen, och som lanserades i samband med öppningen. Vid den tidpunkten var mellanrätter något relativt nytt som inte tidigare fungerat som ett bärande koncept på restaurang i Sverige. Idag har flera krogar inspirerats av konceptet och mellanrätter ses idag som ett naturligt inslag på svenska menyer.

– Få restauranger i vår tid överlever 15 år utan att genomgå stora förändringar både av gästmiljön och det bärande konceptet i sig. Jag minns när vi öppnade Matbaren, hur många det var som tyckte att det var den konstigaste restaurang de någonsin sett. Nu höjer knappt någon på ett ögonbryn längre, varken kring hur miljön ser ut i färg och form, eller hur de mellanstora rätterna lagas, presenteras och serveras. Snacka om hållbar restaurangupplevelse! Det här är den största förändringen som har skett på Matbaren sedan vi öppnade, säger Mathias Dahlgren.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.