annons

Tillsammans ur krisen
Foto: Kaboompics.com / Pexels

Krögare samarbetar i kampen mot Corona

Danyel Couet, Tareq Taylor och Anne Thörnström slår ihop sina grupper i restaurangbranschen till den gemensamma rörelsen Tillsammans ur krisen.

Danyel Couet, Tareq Taylor och Anne Thörnström slår ihop sina grupper i restaurangbranschen till den gemensamma rörelsen Tillsammans ur krisen.

För att göra sin röst hörd har nu Stockholm, Göteborg och Malmö gått ihop i en gemensam rörelse, Tillsammans ur krisen. Då det uppstått ett flertal grupper runt om i landet kände initiativtagarna att det var läge att sluta upp gemensamt för att tillsammans föra sin talan för alla som arbetar i och kring branschen. Rörelsen kommer även att samla resten av krogsverige och backas redan upp av en mycket stor grupp krögare, café- och restaurangkedjor som enats i den rådande krisen. Gemensamt för rörelsen, och som för många andra branscher, är att man inte har råd att vänta så mycket längre på regeringens beslut.

– Vi är mitt i en kris där det krävs åtgärder och hjälp här och nu. För varje minut som går blir situationen alltmer ohållbar. Just nu sitter vi på en sorts orolig vänt, där vi, våra anställda och vår framtid är helt beroende av vilka beslut som tas av regeringen. Läget är akut och helt ärligt har vi inte så mycket mer tid att spela på, säger Danyel Couet, initiativtagare och talesperson.

Grupperna har nu sammansatt sina åtgärdslistor till en gemensam, där två olika paket presenteras:

Lockdown:

 • Möjlighet att permittera upp till 100%. Ingen del av kostnaderna ska falla på företagen.
 • Fasta kostnader ersätts av staten.
 • Amorteringar fryses.
  Näringsidkaren har möjlighet att tillämpa Lockdown om det kan påvisas en omsättningsförlust på minst 50%

Krisdrift:

 • Momsen tas bort helt.
 • Arbetsgivaravgifterna tas bort helt.
 • Täckning av fasta kostnader Pro rata upp till 50% från staten.
 • Amorteringar fryses.

Allmänt i båda paketen:

 • Nödlånen ska vara amorteringsfria i 2 år och löpa på 10 år. Maxränta Stibor +3%.
 • Moms och arbetsgivaravgifter efterskänks för Q1.
 • Vi förstår att det handlar om stora summor och stora beslut men de är absolut nödvändiga och de krispaket som hittills presenterats hjälper oss inte att överleva. Att stötta branschen ekonomiskt här och nu borde bli en betydligt billigare nota än att vi i framtiden står med hundratusentals arbetslösa. Den kostnaden däremot, lär stå oss dyrt under en lång tid, både ekonomiskt och för Sveriges framtida arbetstillfällen, säger Tareq Taylor, initiativtagare och talesperson.

Tillsammans ur krisen är en rörelse skapad av engagerade restaurangprofiler, med det yttersta målet är att rädda jobben och för att säkra branschen som en framtida arbetsplats.

Tillsammans ur krisen finns på Facebook, LinkedIn och Instagram.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

 • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.