Kokboken Mat & klimat från Umeå har tagit hem förstaplatsen i Hallbars awards 2020, en nyinrättad tävling som utser de främsta hållbarhetsrapporterna i världen.
Umeå kommun och Umeås restaurangnätverk för hållbarhet fick priset i kategorin Food & climate.
– Det är riktigt mäktigt att ett litet nätverk med matlagare i norra Sverige kan ta plats på listorna tillsammans med de stora internationella aktörerna, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare och köksmästare på Gotthards krog som är en av medlemmarna i restaurangnätverket.
– Det är fantastiskt att vår och nätverkets kokbok får den här utmärkelsen och att två av de sex svenska rapporter som blivit rankade som nummer ett i världen kommer från Norrland, säger Märta Streijffert, projektsamordnare för Restaurangnätverket för hållbarhet.
Kokboken Mat & klimat skapades under 2019 för att lyfta det arbete som görs inom Restaurangnätverket för hållbar utveckling och för att belysa de hållbarhetsutmaningar som finns kopplade till vår matkonsumtion.
I boken presenteras flera av de medverkande restaurangerna och skolköken. Dessutom bjuder de på var sitt klimatsmart recept och sina bästa tips på hur man kan minska matsvinnet i hemmet och göra klimatsmarta val.