För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.
Tre av fyra tror att glasflaskan är den mest klimatsmarta förpackningen för vin och att glasflaska alltid är bättre än aluminiumburk för öl. Stämmer detta? Vad tror du?
När man köper vin på Systembolaget är det mest avgörande valet ur ett hållbarhetsperspektiv vilken förpackning man väljer. Förpackningar står nämligen för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och är ett område där vi alla kan göra stor skillnad. Systembolaget kan påverka vad som köps in, leverantörer kan påverka sina producenter och som konsument kan man påverka genom vilka produkter man köper.
De mest klimatsmarta förpackningarna är:
För vin 75 cl-1 liter:
- Pappförpackning
- PET-flaska
För öl:
- Returglasflaska
- Burk
Den vanligaste och mest populära förpackningen för vin som säljs i Sverige är den tunga glasflaskan utan pant. Tyvärr är det även just denna flaska som är absolut sämst för klimat och miljö. En tung glasflaska slukar mest energi vid tillverkningen och väger mer vilket gör att alla transporter påverkas negativt.
En PET-flaska däremot kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna, dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta vilket gör att hela 82 % av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger även mindre vilket påverkar transporterna som blir mer klimatsmarta. En annan positiv aspekt är att flaskan dessutom inte går sönder vid transport.
Den stora utmaningen vi står inför nu är vår attityd till vinförpackningar. Vi är väldigt fästa vid glasflaskan och många förknippar andra förpackningsalternativ med sämre kvalitet på innehållet. Men så är det bevisligen inte längre. Tänk bara på den framgång och kvalitetsresa som Bag-in-box haft i Sverige. Så valet är ditt. Vad är viktigt när du köper en flaska vin, givet att du tycker om innehållet förstås. Kanske kan vi över tid omvärdera vår vana och norm att buteljera och konsumera vin på glasflaska när det är bevisat att PET fungerar utmärkt både för kvalitet, smak och en hållbar framtid.
Den 1 september lanserades Calvet Fitou på PET-flaska. Ett rött vin på de populära druvorna grenache, syrah och carignan från en av Frankrikes äldsta vinregioner. Vinkooperativet Mont Tauch är välkänd för sina Fitou-viner som denna gång lanseras i en klimatsmart förpackning.
Om vinet:
Generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. Fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat. En mindre andel av vinet har lagrats på 300 liter stora franska ekfat. Resterande är lagrat på ståltank. Passar till örtbakat lamm, grillat kött, kyckling och grönsaker. Prova till en välgjord hamburgare.
Om producenten Mont Tauch:
Mont Tauch grundades 1913 och är en av de ledande vinerierna i Languedoc-Roussillon, beläget i den lilla byn Tuchan som är känd för sina Fitou-viner. Mont Tauch är ett kooperativ som omfattas av 180 odlare och totalt 1800 hektar vingårdar. Vingårdarna har mångfaldig terroir och omkring 20 olika jordtyper. Vinrankornas ålder ligger på mellan 30 och 100 år. Producenten är ledande av AOP Fitou och producerar ungefär 45 % av alla Fitou-viner med fokus på hög kvalitet och hållbar vinodling.
Calvet Fitou kan hittas här.
Källa: Systembolaget / Undersökning webbintervjuer Kantar Sifo, 23-30 maj 2019, 1 000 respondenter i åldrarna 20-84 år som handlar på Systembolaget.