annons

Här är finalisterna i Mack-SM 2020
Foto: David Thunander

Här är finalisterna i Mack-SM 2020

Nu ska Sveriges godaste och trendigaste macka koras och den hållbara trenden med klimatsmarta, närodlade råvaror i säsong står sig stark.

Nu ska Sveriges godaste och trendigaste macka koras och den hållbara trenden med klimatsmarta, närodlade råvaror i säsong står sig stark.

Vad sägs om ett bröd bakat på korn och svedjeråg toppat med sparris- och unglökshummus, frasig ärtfalafel och krispiga grönsaker? Eller sötsyrlig plommoncreme, grönkålschips och syltad apelsinzest, allt ovanpå ett lyxigt knäckebröd? Årets final kommer för första gången i Mack-SM:s historia att sändas på Godare.se och går av stapeln kl. 19.05 den 19 november.

Under Mack-SM skapas nya trender och spännande kombinationer utifrån såväl smak, innovation som nyttighet. De senaste åren har mackan seglat upp som något av det trendigaste vi kan äta – allt fler caféer och restauranger låter numer mackan få ta allt mer plats på menyn med allt från klassiska cheese-melts till matiga mackor med topping värdig en hel måltid.

I årets finalfält i Mack-SM ser vi en fortsatt tydlig trend kring hållbarhet och klimat – som nu tagit ytterligare kliv framåt där vi ser alltifrån ”ogräspesto” gjord på bland annat kirskål, harsyra och maskrosblad till egenodlade grödor, råvaror i säsong och egenplockad svamp. Juryn gör sin bedömning både utifrån smak, kreativitet och innovation.

– Mack-SM är tävlingen där mackan får den plats den verkligen förtjänar. Bröd är bland det mest klimatsmarta vi kan äta, och dessutom både gott och nyttigt. Med kunskap och innovation visar årets finalister mackans obegränsade möjligheter till variation. Årets finalister sätter även fokus på klimatet och förmedlar tydliga budskap med sina mackor. Det är fantastiskt att se hur till exempel ogräs kan tas tillvara som smaksättare genom ett innovativt sätt att förädla och använda det vi annars skulle kasta bort. Jag ser framemot att få smaka framtidens mackor, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Under finalen ska finalisterna skapa 20 mackor på endast 45 minuter, vilket gör tävlingen till ett hårresande race mot klockan. Allt förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk skapas på plats från grunden, så det krävs väl genomtänkta recept och god planering för att hinna med. 2020 har varit allt annat än ett normalt år, och för att tävlingen ska kunna genomföras på ett säkert sätt så kommer den vanligtvis stora publiken i år kunna se tävlingen på kanalen Godare.se, som kommer att sända finalen den 19 november klockan 19:05.

Undersökningar från Brödinstitutet pekar på att den pågående snabbmatstrenden har gjort mackan till ett hett alternativ för dem som önskar snabba, goda och bekväma måltidslösningar. Finalisternas bidrag i Mack-SM 2020 spås ha stort inflytande över kommande bröd- och macktrender inom café och bageriverksamhet under nästa år.

Här är finalisterna i Mack-SM 2020
Foto: David Thunander

Här är årets finalister i Mack-SM 2020
Grön Symfoni-Sandwich, Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri och konditori i Karlstad
Good to Go, Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna
Kokobello, Per Sjöblom, Balders Bröd i Stockholm
Pimpinella, Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Stockholm
Thyme For Fall, Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping
Bondens Fångst, Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping
Södermalms Hembrännare, Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm
Naturen På En Sur En, Eva Stoltz Olsson, Conditoriet i Åhus

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.