Hållbart ekosystem av närproducerad mat i glasburk
Foto: Per-Erik Berglund

Hållbart ekosystem av närproducerad mat i glasburk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Den 18 oktober öppnade webbutiken Finaste av Lisa – ett kretslopp med vackra steriliserade glasburkar fyllda med närproducerade delikatesser.

Med inspiration från Frankrike och mormors recept skapar kocken och matprofilen Lisa Lönner en hållbar matvärld. Burkarna lämnas tillbaka av kunden och fylls igen. Kunderna kan skicka in sina egna frukter, bär, kött eller grönsaker och låta Lisa göra skräddarsydda matprodukter.

– Jag vill kämpa mot alla plastförpackningar som släpas hem och visa fördelen med konservering i glasburk, så som min mormor och hennes systrar gjorde för att konservera säsongen, säger Lisa Lönner.

Lisa Lönner har sedan tio år drivit Husmor Lisa Fine Home Dining, en populär restaurang i skärgårdsvillan med egna odlingar. Lisa har hela tiden utvecklat och producerat sina egna handgjorda matprodukter baserat på lokala och egenodlade ingredienser och från starten drev hon också Bondens marknad i skärgården. Hon arbetar aktivt med att använda hela råvarorna inklusive skal, rötter och blast. Det är tio år av utveckling bakom recepten.

– Min vision är att göra exklusiva produkter på svenska råvaror som idag ofta köps importerade. Vi har så fina förutsättningar i Sverige, varför köpa importerad tomatsås eller amerikansk ketchup? säger Lisa Lönner.

Butiken lanserades den 18 oktober. För att utveckla leveransen har hon tagit in ett nytt team för att utveckla bolaget som hon hoppas ska växa. Leverans sker med miljövänligt bud och burkarna slås in i fin kökshandduk. Just nu är leverans endast möjlig i storstockholmsregionen. Produkterna är exempelvis Lisas goda tomatsås, egen ketchup, tomatpuré, Lisas goda lasagne, jordgubbssylt, Crème Fraiche, köttgrytor mm

– Det började när jag upptäckte att kunderna kom tillbaka med mina burkar helt självmant. Jag insåg värdet i glasburken som ju alltid varit en självklarhet för mig kontra plastlådor. Detta blir verkligen ett eget ekosystem, avslutar Lisa.

Mer information finns här.

relaterat

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

The Balvenie lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik
Kampanj

Lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik

Den skotska whiskyproducenten The Balvenie lanserar nu The Balvenie DoubleWood Skis. Skidorna är tillverkade för hand av Åre Skidfabrik med sidkanter av amerikansk ek i begränsad upplaga.

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll
Restaurang

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll

I dag öppnar Idre Himmelfjälls nya restaurang Renen och Älgen, som är en del av mångmiljonsatsningen på den nya fjälldestinationen.

Forskning om svensk vinkultur belönas
Utmärkelser

Forskning om svensk vinkultur belönas

I år tilldelas Håkan Jakobsson, Fil dr vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, 150 000 kronor för sitt forskningsprojekt kring handelshuset Suck & son.

Tjoget firar 6 år på 50 Best Bars – i år placerade på plats 40
Utmärkelser

Två svenska barer bland världens 50 bästa

The World’s 50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer. Den 7 december avslöjades årets lista och på den finns svenska barerna Lucy’s Flower Shop och Tjoget.

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.