Faktum är att det allra mesta i råvaruväg går precis lika bra att laga till utomhus på grillen som inne i köket – om inte bättre till och med. Luftfuktigheten gör maten mycket godare, menar Per Ehrlund, en av Sveriges bästa grillexperter och ambassadör för Weber. Vad ska man då tänka på när man grillar, för att lyckas riktigt bra? Och vilka fällor ska man undvika? Per Ehrlund delar med sig av sina bästa tips.
1. Bästa tillbehöret – en termometer!
Temperaturen i råvaran och i grillen är nyckeln till ett bra resultat, därför är det viktigaste tillbehöret när man grillar en termometer. Håller man koll på graderna, går det egentligen inte att misslyckas. Var observant med en klassisk termometer, det kan gå fort med gradhöjningen mot slutet. Alternativet är en digital Weber Connect som finns inbyggd i flera av Webers grillar. Den finns även med dosa och sladd som går att koppla till grillarna. Du kopplar enkelt upp Weber Connect till din telefon och får sedan guidning genom hela tillagningsprocessen.
2. Inte för mycket kol och briketter
Temperaturen i grillen styrs av hur mycket kol eller briketter du använder. Blir grillen för varm, plocka ut briketter för att reglera värmen.
3. Lär dig skillnaden mellan direkt och indirekt värme
Ska råvaran tillagas med direkt eller indirekt värme? Direkt värme är den värme som finns direkt över värmekällan, där man grillar maten. Den kan jämföras med en stekpanna, där steks maten. Indirekt värme är den som finns vid sidan av själva värmekällan. Här blir värmen jämnare och inte lika hög och kan jämföras mer med en ugn. På den kan man lägga sådant som ska tillagas långsamt, eller det som behöver hållas varmt efter att det har grillats färdigt.
4. Tänd med skorstenständare
Använd en skorstenständare och tändkuber när du ska tända grillen så får du en perfekt glöd.
5. Använd grillhandskar!
Grilla säkert, undvik att bränna dig och använd därför grillhandskar. Se till att de har silikonbeläggning så att du får ett stadigt grepp.
6. Håll locket på!
Med locket stängt håller du en jämn temperatur inne i grillen. Locket fungerar även som en smakbärare.
7. Rengör grillen
Ett grundtips är att borsta av grillgallret direkt efter användning så att ingenting fastnar nästa gång du ska grilla. Det är dessutom mycket lättare att få bort rester när grillen fortfarande är varm. När grillen har svalnat – olja in gallret med en neutral olja. På så sätt kan man också förhindra att det rostar. Någon gång per säsong bör man också göra en mer ordentlig rengöring. För kolgrillar gäller att man tömmer ut askan och tvättar både ut- och invändigt med en tvättsvamp och varmt såpvatten. Kolrester som har bränt fast i grillen kan man skrapa bort med en spatel i plast eller trä och därefter tvätta med en mjuk svamp. Torka sedan torrt med en mikrofibertrasa och grillen är som ny igen.
För gasolgrillar gäller att regelbundet rengöra grundligt för att hålla dem i toppskick. Torka av grillen på utsidan med en tvättsvamp doppad i varmt såpvatten. Grillen ska vara kall. Skölj och torka torrt, gnid med en mikrofiberduk. Använd rengöringsmedel för rostfritt stål eller milt diskmedel. Även här kan man skrapa bort avlagringar av fett och rök inuti grillen med en skrapa av plast eller trä, eller en tvättsvamp, innan man rengör med varmt såpvatten. Grilla säkert, undvik att bränna dig och använd grillhandskar. Se till att de har silikonbeläggning så att du får ett stadigt grepp. Med locket på har man temperaturen under kontroll och undviker lågor som plötsligt kan slå upp och bränna maten.
8. Välj grilltång framför gaffel
Använd alltid en riktig grilltång eller stekspade när du grillar. Då slipper du bränna dig och du undviker att sticka hål i köttet.
9. Addera smak med rök
Med hjälp av rökträ skapas en smakrik twist på råvaror där röket från träet fungerar som en krydda. Beroende på vilket trä du väljer varierar rökstyrkan och aromen från mild till kraftig. Till grönsaker och fisk väljs med fördel lite mildare flis. Tyngre kött klarar mer styrka. Mild flis från Weber är äpple, bok och körsbär. Kraftig flis finns med smak av Whisky och Hickory.
10. Så lyckas du med fisk och grönt
Knepet med fisk är att grilla direkt på gallret och ha en ganska hög värme. Håll noga koll på temperaturen. Lax är en bra fisk att börja med om man inte är van eftersom den är ganska fet och därför gör det inte så mycket om man skulle råka grilla lite för länge, den blir god ändå. 48–50 grader är en bra temperatur på lax, något högre för vit fisk.
I princip alla grönsaker går att grilla, till och med gurka. Skär dem i långa remsor, platta till och salta så att de vattnar ur sig. Lägg lite snabbt på grillen och det blir väldigt gott. Alla grönsaker som innehåller mycket vatten bör man först salta ur så att de blir lite fastare. Det finns även en del grönsaker man kan långköra på grillen på lite lägre värme. Rotselleri är ett bra exempel som blir fantastiskt gott!