9615008-goat-close-up-min

Grekiskt får- och getkött för miljön?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Cappuccino på getköttsbuljong, killingfrikassé och råbiff på getfärs. Det är några av de ovanliga delikatesser som representanter för Grekland bjöd journalister, bloggare, kockar, importörer och distributörer på under ett event i Stockholm i januari som syftar till att öka det svenska intresset för grekisk får- och getuppfödning.

I dagens läge när det som efterfrågas av den moderna djuruppfödningen är produkter med högt näringsvärde och bra smak som ska främja ekonomisk tillväxt, samtidigt som produktionen ska vara bevara miljön, är Greklands svar extensiv får- och getuppfödning.

Det här var det främsta budskapet som den grekiska branschorganisationen för köttproducenter ville framföra på sitt event som ägde rum torsdagen den 23 januari i Stockholm inom ramen för programmet Signed by Nature.

Vicki Kostopoulou, som är samordnare för programmet, förklarade Signed by Natures grundbudskap. Hållbar får- och getköttsproduktion, ”undertecknad av naturen”, bidrar till att bevara kulturarvet, ger kött av hög kvalitet, är bra för miljön, skyddar mot naturkatastrofer och hjälper till att bevara biologisk mångfald.

Greklands ekonomi- och handelsattaché i Sverige, Pantelis Giannoulis, inledde eventet och lämnade sedan över till den grekiska ambassadören Andreas Fryganas, som framhöll att extensiv får- och getuppfödning är en gammal djurhållningstradition i Grekland.

Menyn som gästerna fick smaka på gav exempel på hur får- och getkött kan användas för många olika ändamål. Först på menyn stod en cappuccino gjord på getköttsbuljong med skum från vilda växter. Därefter serverades en plocktallrik med fårköttsburgare med paprikamos och mastixmajonnäs, fårskinka, fårkorvsspett med oliver och fetaost, fårgyros med potatismos och saffran från Kozani samt råbiff på getfärs.

Huvudrätten var ett exempel på hur får- och getkött kan användas på gourmetrestauranger: lammfilé med pistagetäcke, zucchinimos med bergamott och selleri samt en sås på mavrodafni-vin och tryffel från Olymposberget.

Till sist serverades traditionella rätter som ofta har en framträdande plats på middagsbordet i grekiska hem, nämligen killingfrikassé med vilda grekiska växter, grillat lamm med ugnsstekt potatis och grillade lammkotletter.

De svenska deltagarna visade stort intresse för Greklands får- och getuppfödning, som bidrar till att bevara miljön. Ambassadören menade att det finns ett stort intresse för Signed by Natures budskap i Sverige och ville att fler liknande tillställningar ska anordnas, vilket också planeras för inför nästa år.

relaterat

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.