9615008-goat-close-up-min

Grekiskt får- och getkött för miljön?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic

Cappuccino på getköttsbuljong, killingfrikassé och råbiff på getfärs. Det är några av de ovanliga delikatesser som representanter för Grekland bjöd journalister, bloggare, kockar, importörer och distributörer på under ett event i Stockholm i januari som syftar till att öka det svenska intresset för grekisk får- och getuppfödning.

I dagens läge när det som efterfrågas av den moderna djuruppfödningen är produkter med högt näringsvärde och bra smak som ska främja ekonomisk tillväxt, samtidigt som produktionen ska vara bevara miljön, är Greklands svar extensiv får- och getuppfödning.

Det här var det främsta budskapet som den grekiska branschorganisationen för köttproducenter ville framföra på sitt event som ägde rum torsdagen den 23 januari i Stockholm inom ramen för programmet Signed by Nature.

Vicki Kostopoulou, som är samordnare för programmet, förklarade Signed by Natures grundbudskap. Hållbar får- och getköttsproduktion, ”undertecknad av naturen”, bidrar till att bevara kulturarvet, ger kött av hög kvalitet, är bra för miljön, skyddar mot naturkatastrofer och hjälper till att bevara biologisk mångfald.

Greklands ekonomi- och handelsattaché i Sverige, Pantelis Giannoulis, inledde eventet och lämnade sedan över till den grekiska ambassadören Andreas Fryganas, som framhöll att extensiv får- och getuppfödning är en gammal djurhållningstradition i Grekland.

Menyn som gästerna fick smaka på gav exempel på hur får- och getkött kan användas för många olika ändamål. Först på menyn stod en cappuccino gjord på getköttsbuljong med skum från vilda växter. Därefter serverades en plocktallrik med fårköttsburgare med paprikamos och mastixmajonnäs, fårskinka, fårkorvsspett med oliver och fetaost, fårgyros med potatismos och saffran från Kozani samt råbiff på getfärs.

Huvudrätten var ett exempel på hur får- och getkött kan användas på gourmetrestauranger: lammfilé med pistagetäcke, zucchinimos med bergamott och selleri samt en sås på mavrodafni-vin och tryffel från Olymposberget.

Till sist serverades traditionella rätter som ofta har en framträdande plats på middagsbordet i grekiska hem, nämligen killingfrikassé med vilda grekiska växter, grillat lamm med ugnsstekt potatis och grillade lammkotletter.

De svenska deltagarna visade stort intresse för Greklands får- och getuppfödning, som bidrar till att bevara miljön. Ambassadören menade att det finns ett stort intresse för Signed by Natures budskap i Sverige och ville att fler liknande tillställningar ska anordnas, vilket också planeras för inför nästa år.

relaterat

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord
Alkoholfritt

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord

Alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren, särskilt alkoholfri öl. Nu visar färsk statistik att försäljningen av alkoholfri öl på nätet har slagit rekord i coronatider.

Världens bästa bar finns i London
Utmärkelser

Världens bästa bar finns i London

Den 5 november direktsändes prisutdelningen, där över 500 internationella personer med insyn i branschen har röstat fram världens 50 bästa barer.

Rekrytering

Han ska stärka organisationen i Norden

The Livekindly collective, som nyligen förvärvade det svenska varumärket Oumph!, anställer nu Kieran Youngman som General Manager för den nordiska marknaden.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.