annons

Ginboom i Sverige och på Spritmuseum
Foto: Johan Eldrot

Ginboom i Sverige och på Spritmuseum

I Spritmuseums nya utställning Gin får besökaren följa med på en resa genom ginens svenska historia, och möta Sveriges ginproducenter.

I Spritmuseums nya utställning Gin får besökaren följa med på en resa genom ginens svenska historia, och möta Sveriges ginproducenter.

Den svenska ginboomen är ett faktum. För 10 år sedan var det endast ett fåtal, men runt om i landet växer nya destillerier fram, alla med sin lokala och personliga prägel. Idag finns det över 60 hantverksproducenter av gin i hela landet och svensk gin gör succé över hela världen.

– Den här utställningen är unik på många sätt, dels för att besökaren får följa med genom den svenska ginhistorien men också för att vi lyfter fram Sveriges ginproducenter i en och samma utställning. Oavsett om du är en inbiten ginälskare eller en ginrookie så finns här något för dig. Spritmuseum har som ambition att spegla dryckeslandet Sverige, och det är här början på något nytt i den svenska ginens historia, säger utställningsproducenten Anna-Karin Svanberg.

Smaka på svensk gin
Baren kommer att överraska med sitt stora ginutbud av svenska producenter från norr till söder. Här finns också en smakbricka med gin, framtagen och designad av dryckesexperten Nadja Karlsson och barchefen Fabian Lien.

Smakbrickan består av fyra drycker: Genever, ginens föregångare, bjuder på en historisk upplevelse. Pink Gin är den rosa boomen och den snabbaste växande stilen i ginvärlden. På brickan finns även den klassiska mixern tonic. Och sist men inte minst, den nya trenden – fatlagrad gin som ger både smak och färg.

Besökaren kan också boka in sig på ginprovningar som genomförs med jämna mellanrum. Och i februari kommer Spritmuseum att för andra gången anordna en svenska ginmässa.

Jakten på sin lokala smak
Hur får producenterna fram den klassiska ginsmaken? Varför pratar många producenter hellre om ”botanicals” än kryddor? Och vad menas med att en gin har terroir?

Varje ginproducent skapar något unikt, inte minst när det kommer till råvaror och smaksättning, allt från rabarber, rosenblad, älgört, rönnbär, renfana, hjortron, tall, gran, ljung, skägglav, björkbark, björkknoppar till tång med mera.

I utställningen får besökaren både känna och lukta på utvalda kryddor. Kryddbordet är fyllt med bland annat enbär, kanel, korianderfrön, viol- och angelikarot.

En levande ginhylla
Ginlandet Sverige lever och växer, det tillkommer hela tiden nya producenter och Systembolagets lista med svensk gin är under konstant tillväxt. Utställningens ginvägg är fylld med svensk hantverksgin och visar på det breda utbudet. Under utställningsperioden välkomnar Spritmuseum nya producenter att ställa dit sina flaskor.

Från misär till elitens favorit
Gin har historiskt varit en symbol för det absolut lägsta hos människan och förknippats med fattigdom och misär. Men har också stått för det mest sofistikerade och varit en dryck för eliten. Under 1900-talets sista decennier förpassades gin in i barskåpets mörkaste hörn, men tack vare en ny generation ginälskare som värdesätter det småskaliga och hantverksmässiga är nu gin mer aktuellt än någonsin.

Privat visning med svensk gin
Museets museipedagoger finns ständigt redo för att ta emot privata visningar. Med på visningen får hen en svensk gin och tonic, alternativt ett glas alkoholfri hantverkscider. Besökarna bestämmer själv tiden, antalet, och bokar enkelt genom att maila till info@spritmuseum.se

Utställningen pågår från den 19/11 till den 30/10- 22 och är den tredje utställningen i Spritmuseums utställningsserie som lyfter fram olika svenska hantverksdrycker.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.