annons

Absolut Vodka – Friskt vågat, hälften återvunnet
Foto: The Absolut Company

Friskt vågat, hälften återvunnet

Sveriges största livsmedelsexport och användare av återvunnet klarglas, har nått en viktig milstolpe i ett ambitiöst hållbarhetsarbete.

Sveriges största livsmedelsexport och användare av återvunnet klarglas, har nått en viktig milstolpe i ett ambitiöst hållbarhetsarbete.

Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas som används i Absolut Vodkas ikoniska flaska av återvunnet glas.

– Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid, säger Stephanie Durroux, vd på The Absolut Company.

Att använda återvunnet och återanvänt material är en viktig pusselbit i The Absolut Companys cirkulära filosofi, samtidigt som det bidrar till att minska användningen av ändliga naturtillgångar. 2016 sjösatte därför The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Men tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group har Absolut nått målet snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet.

– Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut i Åhus.

The Absolut Companys hållbarhetsmål

Produktionen av Absolut Vodka är på god väg att bli fossilfri. Redan idag är destilleriet ett av världens mest energieffektiva och tack vare en rad insatser ser man ut att nå målet om en klimatneutral produkt inom de närmsta tio åren.

Enligt bolagets senaste hållbarhetsredovisning fastslås bland annat följande:

  • Absolut Vodka ska vara en klimatneutral produkt 2030
  • Produktionen av Absolut Vodka ska vara helt fossilfri till 2025
  • Alla förpackningar ska gå att antingen återvinna, kompostera, återanvända eller vara biobaserade före 2025

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.