Absolut Vodka – Friskt vågat, hälften återvunnet
Foto: The Absolut Company

Friskt vågat, hälften återvunnet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sveriges största livsmedelsexport och användare av återvunnet klarglas, har nått en viktig milstolpe i ett ambitiöst hållbarhetsarbete.

Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas som används i Absolut Vodkas ikoniska flaska av återvunnet glas.

– Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid, säger Stephanie Durroux, vd på The Absolut Company.

Att använda återvunnet och återanvänt material är en viktig pusselbit i The Absolut Companys cirkulära filosofi, samtidigt som det bidrar till att minska användningen av ändliga naturtillgångar. 2016 sjösatte därför The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Men tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group har Absolut nått målet snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet.

– Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut i Åhus.

The Absolut Companys hållbarhetsmål

Produktionen av Absolut Vodka är på god väg att bli fossilfri. Redan idag är destilleriet ett av världens mest energieffektiva och tack vare en rad insatser ser man ut att nå målet om en klimatneutral produkt inom de närmsta tio åren.

Enligt bolagets senaste hållbarhetsredovisning fastslås bland annat följande:

  • Absolut Vodka ska vara en klimatneutral produkt 2030
  • Produktionen av Absolut Vodka ska vara helt fossilfri till 2025
  • Alla förpackningar ska gå att antingen återvinna, kompostera, återanvända eller vara biobaserade före 2025

relaterat

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras
Tävling

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras

Nu drar tävlingen igång som ska kora Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Bakom LiIy Bollinger Award står det anrika champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist.

Brasserie Astoria öppnar 15 mars
Restaurang

Brasserie Astoria öppnar 15 mars

I mars öppnar Frantzén Groups nya restaurang på Nybrogatan 15. Brasserie Astoria består av en kulturmärkt foajé, stor bar, matsal, bakficka ett öppet kök samt en vinbar.

Alkoholstoppet skadar jobb och företag
corona

Alkoholstoppet skadar jobb och företag

Regeringens beslut att förlänga alkoholstoppet trots att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig skadar jobb och företag. Nu måste det komma ett direkt stöd till alla de restauranger som tvingas stänga, anser Visita.

Över 40 nya bryggerier i Sverige 2020
öl

Över 40 nya bryggerier i Sverige 2020

Under 2020 startade över 40 nya bryggerier och i dag finns hela 453 bryggerier i landet. Antalet nya bryggerier visar förstås på det stora ölintresset som finns i Sverige och som växer sig starkare för varje år.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.