Forskning om svensk vinkultur belönas
Ingrid Leffler, Museichef, Håkan Jakobsson, Lennart Johansson och Birgitta Svensson. Foto: Spritmuseum

Forskning om svensk vinkultur belönas

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

I år tilldelas Håkan Jakobsson, Fil dr vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, 150 000 kronor för sitt forskningsprojekt kring handelshuset Suck & son.

Under århundraden var det oftast brännvin i glaset när svenskarna skulle dricka alkohol, men vinet har också en lång och intressant historia i vårt land. För 24:e året i rad delar Spritmuseum ut stipendium för forskning kring svensk alkoholkultur. Svensk vinimport och vinkonsumtion under perioden 1680-1730 är ämnet för årets mottagare. Håkan Jakobsson, Fil dr vid Historiska institutionen, Stockholms universitet tilldelas 150 000 kr för sitt forskningsprojekt kring Suck & son, ett handelshus som var verksamt i Stockholm huvudsakligen inom vinhandel under den nämnda perioden.

– Svensk alkoholkultur är ett ämne som förtjänar mer uppmärksamhet inom forskningen. Att Spritmuseum kan vara med och bidra till att det sker, ser vi som en mycket viktig del av museets verksamhet, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum.

– Internationellt har forskningen uppmärksammat behovet av att se vinproduktion, vinhandel och vinkonsumtion i en global kontext, som en funktion av handelsströmningar och politiska, sociala och geografiska relationer. Men trots att det finns ett rikligt källmaterial vid svenska arkiv har motsvarande undersökningar i förvånansvärt liten grad genomförts här, menar Håkan Jakobsson, som ser en möjlighet att fylla en kunskapslucka.

Genom sitt projekt hoppas han kunna öka förståelsen för de ekonomiska förhållandena inom svensk vinhandel under tidigmodern tid, men också för dryckesmönster och konsumtion under en tid då en ny mentalitet kring vad som konstituerade lyx började växa fram.

Spritmuseums stipendiekommitté 2021
Lennart Johansson, docent i historia i Växjö och VD/Länsmuseichef för Kulturparken Småland i Växjö. Hans doktorsavhandling behandlar frågan om varför det aldrig infördes ett rusdrycksförbud i Sverige.

Jenny Björkman, docent i historia och samverkansdirektör vid Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond. Hon har tidigare forskat om bland annat om alkohol- och nykterhetspolitik under 1900-talet. Sitter även som styrelseledamot i Spritmuseums styrelse.

Birgitta Svensson, professor vid etnologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum och ansvarig för museets samlingar och expert på svensk alkoholhistoria.

relaterat

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

The Balvenie lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik
Kampanj

Lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik

Den skotska whiskyproducenten The Balvenie lanserar nu The Balvenie DoubleWood Skis. Skidorna är tillverkade för hand av Åre Skidfabrik med sidkanter av amerikansk ek i begränsad upplaga.

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll
Restaurang

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll

I dag öppnar Idre Himmelfjälls nya restaurang Renen och Älgen, som är en del av mångmiljonsatsningen på den nya fjälldestinationen.

Tjoget firar 6 år på 50 Best Bars – i år placerade på plats 40
Utmärkelser

Två svenska barer bland världens 50 bästa

The World’s 50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer. Den 7 december avslöjades årets lista och på den finns svenska barerna Lucy’s Flower Shop och Tjoget.

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.