annons

Team Sweden; Henrik Norström, President; Jakob Persson, Commis; Sebastian Gibrand, Kandidat; Jonas Dahlbom, Coach
Team Sweden; Henrik Norström, President; Jakob Persson, Commis; Sebastian Gibrand, Kandidat; Jonas Dahlbom, Coach

Drömteamet samlat för Bocuse d’Or

Sebastian Gibrand är Sveriges representant för andra gången i rad och satsar nu all sin tid, erfarenhet, kraft och viljestyrka för att få stå högst upp på pallen i Bocuse d’Or. Med sig har han svenska teamets coach, tillika kompisen och veteranen i sammanhanget, Jonas Dahlbom. Henrik Norström är Sveriges president i den svenska satsningen och som commis/assistent står 19-årige Jakob Persson.

Sedan silvermedaljen i världsfinalen 2019 har Sebastian Gibrand hunnit vinna Kockarnas Kamp och genomfört det hedersfulla uppdraget som ansvarig kock för Nobelbanketten i Stockholms Stadshus. Men det stora målet sedan flera år tillbaka är att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu har han tagit sig an uppgiften för andra gången med endast guld i sikte. Ett guld som vunnits en gång tidigare av en svensk, det var 1997 med Mathias Dahlgren.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Här ingår kockar som Tommy Myllymäki, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Adam Dahlberg och Markus Aujulay. Tillsammans bidrar de med både tid, engagemang och kunskap för att ge Sverige de bästa förutsättningarna.

De europeiska uttagningarna

Just nu är Sebastian Gibrand och hela svenska teamet igång med att sätta menyerna för tävlingarna i Tallinn. På 5 timmar och 35 minuter ska de tävlanden tillaga två rätter som ska presenteras för juryn på fat respektive tallrik till 14 personer vardera. Rätterna tillagas efter givna råvaror och regler för antal tillbehör, såser, etc. Hittills har teamet fått råvarorna som gäller för fatpresentationen. Vilka råvaror som gäller för tallrikspresentationen presenteras så fort beslut om eventuella nya datum för tävlingen fastställs.

Råvaror fatpresentationen – estnisk vaktel, vaktelägg, hjärta och lever

De tävlande tilldelas sju vaktlar som ska prepareras tillsammans med hjärta och lever samt vaktelägg. Vaktlarna måste användas i sin helhet och serveras utan ben. Utöver huvudråvarorna ska faträtten bestå två såser, buljong eller sky. Rätten ska även serveras med tre garnityr varav ett måste vara vaktelägg.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Sedan 2011 driver han sin egen konsultverksamhet Sebastian Gibrand AB tillsammans med Robert Sjöberg. 2019 vann han silver i Bocuse d’Or, blev mästare i tv-produktionen Kockarnas Kamp och var ansvarig kock för Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2020/2021 består av:

Sebastian Gibrand, kandidat

Jonas Dahlbom, coach

Jakob Persson, commis/assistent

Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien

Sanna Aspberg, projektledare, Gastronomi Sverige

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.