Detta äter svenskar i corona-tider
Foto: Foodora

Detta äter svenskar i corona-tider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sveriges största marknadsplats för hämtmat kan nu avslöja vad svenska folket har ätit mest under coronakrisen.

I spåren av corona har vi kunnat se en rad förändrade och förstärkta kundbeteenden. Efterfrågan på hämtmat har exempelvis ökat kraftigt under våren och allt fler svenska har valt att beställa restaurangmat direkt till dörren. Foodora kan nu dela med sig av färska försäljningsdata som visar vad svenskarna har varit mest sugna på under krisen. Våra älskade pizzor dominerar listan men vi hittar också både kebaben och burgaren på topplistan.

– Svårare tider kan accelerera nya beteenden. Vi ser tydligt ett större intresse av att beställa hem mat under april och maj. Dels för att unna sig själv men också så klart för att undvika trängsel. Vi ser också att Baby Boomers och Generation X i större utsträckning börjat använda foodora. Ett beteende som vi tror håller i sig, säger Hans Skruvfors, vd foodora Sverige.

Mest sålda maträtter i hela Sverige under februari – maj 2020

Vesuvio
Kebabpizza
Hawaii
Capricciosa
Kebabtallrik
Kebabrulle
Margherita
Cheeseburgare
Pommes frites
Calzone

Smaken är delad kan man konstatera genom att närstudera försäljningsstatistiken från våren. När stockholmare och malmöbor får välja så hamnar cheeseburgare i topp medan göteborgarna väljer en kombo av två favoriter – pizza och kebab i ett.

Topplista mest sålda maträtter i Sveriges 10 största städer, februari – maj 2020

StadPlats 1Plats 2Plats 3
StockholmCHEESEBURGAREMARGHERITAVESUVIO
GöteborgKEBABPIZZAMARGHERITAHAWAII
MalmöCHEESEBURGAREKEBABPIZZAPOMMES FRITES
UppsalaCHEESEBURGAREKEBABTALLRIKPAD THAI
LinköpingKEBABPIZZAVESUVIOHAWAII
ÖrebroVESUVIOKEBABPIZZAHAWAII
HelsingborgCHEESEBURGAREVESUVIOCHILI CHEESE
VästeråsKEBABTALLRIKCHEESEBURGAREKEBABPIZZA
JönköpingCHEESEBURGAREKEBABPIZZAVESUVIO
NorrköpingVESUVIOKEBABPIZZAKEBABRULLE

relaterat

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.