Designprojekt lyfter fram det njutningsfulla i äkta hantverk
Foto: Gustav Almestål

Designprojekt lyfter fram det njutningsfulla i äkta hantverk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Plantation har tillsammans med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu tagit fram “Plantation The Craft Collection” som består av detaljer och spel för hemmet, lika mycket tänkta att fungera som skulpturabla blickfång som funktionell förvaring och underhållning.

I en tid då ”slit och släng” har präglat vår tids konsumtion har syftet med projektet varit att lyfta fram vad kvalitet och äkta hantverk kan bidra med i form av njutning och större mening. Att autentiska ting som uttrycker en personlighet kan skapa tillfällen att slå oss ner tillsammans, njuta i vårt eget hem och leva livet en smula mer långsamt.

Sebastián Mateu, som formgivit och producerat ”Plantation The Craft Collection”, är utbildad på Carl Malmstens skola där han även är verksam som lärare. Genom åren har Sebastiáns prisbelönta arbeten uppmärksammats i Spanien, Sverige och Chile. 2018 tilldelades han det stora stipendiet för unga konstnärer från Svenska Frimurare Ordern.

Plantation har i sin tur en historia av att arbeta med produkter där förädling av råvaror, smak och karaktär stått i centrum. Vid tillverkning av rom har Plantation genom alla år tillämpat disciplinen och passionen från gamla hantverkare. Samarbetet med Sebastián Mateu blev därför ett naturligt steg för att utforska och lyfta hantverkets betydelse ur ett bredare perspektiv.

– Det började med att vi på Plantation ställde oss frågan ”Är det verkligen viktigt att omge sig med bra hantverk?”. I våra samtal med Sebastián Mateu och under arbetet med Plantation The Craft Collection har vi närmat oss en slutsats. Dels att hantverksmässig och konstnärlig produktion tyder på ansträngning, vilket är något vi värdesätter i sig. Men också att gott hantverk vi har omkring oss kan skänka både njutning och lite större mening. Att autentiska ting kan skapa tillfällen att slå oss ner tillsammans, njuta i vårt eget hem och leva livet en smula mer långsamt. Plantation The Craft Collection är därför tänkt både som en hyllning till hantverket som sådant, samtidigt som vi vill lyfta fram att det hantverksmässiga faktiskt bidrar med ett stort värde i sig, säger Hugo Simberg, produktchef för Plantation i Sverige.

Kollektionen är tillverkad i begränsad och signerad upplaga och försäljningen kommer ske via hemsidan www.plantationcollection.se. Alla boxar är tillverkade av Sebastián Mateu. Plantation stödjer gott hantverk i alla former och därför har de valt att skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

relaterat

Bara gubbar i topp – i år igen
Öl

Bara gubbar i topp – i år igen

För tredje året i rad har branschorganisationen Sveriges Bryggerier kartlagt vilken kändis det svenska folket helst skulle vilja dricka en öl med.

Plocka din smaksymfoni på Hallongården
sommar

Plocka din smaksymfoni på Hallongården

Anna Biärsjö driver den anrika släktgården Hallongården tillsammans med sin föräldrar Johan och Kerstin och maken Ola Biärsjö. Självplocket av bär och blommor är i full gång för sjunde säsongen.

De bästa städerna för kaffeälskare
Kaffe

De bästa städerna för kaffeälskare

Kaffe, den universellt älskade drycken vi inte kan få nog av. Med mängder av varianter och minst lika många kaffeställen över hela världen, vilken huvudstad är mest besatt av kaffe?

Ökat intresse för take away
Hemleverans

Ökat intresse för take away

Dometic har gjort en kartläggning av svenskarnas take away-vanor i samarbete med Food & Friends. Siffrorna, som nu presenteras för första gången, visar att konsumenterna efterfrågar en förbättring i branschen.

Designa din egen G&T i sommar på Gordon’s Staycay Tour
Event

Designa din egen G&T i sommar

Gordon’s populära sommarkiosk återvänder i sommar och besöker hotspots över hela Sverige, Danmark och Norge och erbjuder en av våra mest älskade sommarcocktails med en staycation-twist.

Nu kommer Sveriges första pantbara vinförpackningar
Miljö

Nu kommer Sveriges första pantbara vinförpackningar

Att panta förpackningar via mobilen när det är dags att återvinna blir alltmer populärt hos svenska konsumenter. I början på juli 2021 kommer de första pantbara vinförpackningarna genom Bower att finnas i butik i Sverige.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.